Een enthousiaste teler deelt zijn ervaring met Quantis
Mark en Jeroen zijn breed geïnteresseerd en staan open nieuwe technieken en teeltmethoden uit te proberen
Een proef doen, hoe ging het?
Daadwerkelijk meer opbrengst
De studenten rooiden per behandeling 4 monsters van 10 meter lengte. Mark was eerst wel sceptisch of deze wel voldoende representatief waren, maar moet achteraf concluderen dat ze dat zijn. Hij heeft de drie blokken afzonderlijk gerooid en afgeleverd. De opbrengsten en gehaltes van de blokken matchen met de monsters die de studenten hadden genomen.
De meeropbrengst die Quantis gaf in Karstenbergs aardappelen, was lager dan het groepsgemiddelde. Quantis gaf bij Karstenberg een meeropbrengst van 4,4%. Mark denkt dat dat komt doordat zij de kalimeststof polysulfaat toepassen, terwijl andere zetmeeltelers veelal kaliumsulfaat gebruiken. Polysulfaat bevat in tegenstelling tot kaliumsulfaat ook calcium en magnesium. Zodoende ervoer onze plot onbehandeld minder stress dan de plots onbehandeld van collega telers. De meerwaarde van Quantis is bij ons zodoende minder dan bij telers die meer basis bemesten, vermoedt Mark.
De teler vindt Quantis een gebruikersvriendelijk middel. Het is vloeibaar en goed mengbaar met fungiciden tegen Phytophthora. Je hoeft zodoende niet een extra ronde te spuiten. Groot voordeel van Quantis is ook dat het niet stinkt, zoals Narita. ,,Je hoeft dus niet bang te zijn voor reacties uit de buurt.”
Karstenberg had de proef aangelegd in een 15 hectare groot perceel. Een blok van 4 hectare werd driemaal gespoten op adviestijdstippen aangereikt door Syngtenta en de rest was onbehandeld.
Karstenberg is content over de proefopzet en de begeleiding. ,,Hans Buikema startte de proef, opvolger Arjan Ottens nam het later van hem over. Beide hadden kennis van zaken en waren goed toegankelijk.” De proef is uitgevoerd door studenten van de HAS uit Den Bosch, waaronder Kelly Slokker. Ook daarmee was het goed communiceren, aldus Mark.