Onze 'Moeder Natuur' slaat weer toe
Schurft op onze appel en peer?
Voedselzekerheid is in deze onzekere tijd een belangrijk onderwerp. Helaas past daar een, door schurft, geïnfecteerde appel of peer niet bij. De afgelopen weken zijn we redelijk verwend met mooi weer, maar een schurftinfectie ligt op de loer in deze kritieke fase van infectie. Zeker voor de bomen die stress hebben ervaren tijdens de bloeiperiode en daardoor minder natuurlijke weerstand kunnen bieden. De eerste 10 weken na de bloei zijn het moeilijkst voor de vrucht en voor u. Let goed op de symptomen: Aangetaste bladeren vertonen olijfgroene vlekken, die snel groter en bruin-zwart worden en de bladeren tenslotte doen afsterven. Vruchtaantasting is herkenbaar aan kleine olijfgroene tot grijze aangetaste plaatsen, waarvan het centrum ingedroogd is en eventueel littekens vertoont.
GEYSER® is, naast zijn goede preventieve werking, een sterk curatief schurftmiddel en wordt best zo snel mogelijk na een infectie gebruikt in combinatie met een contactmiddel.
Let op: de curativiteit neemt af in functie van de tijd. GEYSER heeft naast de werking tegen schurft ook een werking tegen witziekte en een nevenwerking tegen roest en Stemphylium.
Wat speelt er nog?
Zoals hierboven al geschreven zijn de eerste 70 dagen na bloei het belangrijkst om zo schoon mogelijk te blijven. Dit geld ook voor zwartvruchtrot (Stemphylium vesicarium). Deze schimmel kan zowel blad als vrucht aantasten, maar is goed te bestrijden met SWITCH®/ SERENVA®. De meest effectieve periode om zwartvruchtrot te bestrijden is vanaf half mei tot half juni. Let op dat je in deze periode minimaal verdachte percelen behandeld. De eerste symptomen van infectie zal je pas eind juni zien. Je houdt hiermee nog 1 behandeling SWITCH/ SERENVA over voor je afspuitschema. Deze kan je dan weer goed combineren met GEOXE®/ SAFIR®om zo een compleet afspuitschema te behouden.
Wist je dat SWITCH/ SERENVA naast een uitstekende zwartvruchtrotbestrijding ook een goede nevenwerking op dode knoppen (Alternaria) heeft? Uit onderzoek komt naar voren dat een behandeling half mei het meest effectief is.
Vergeet de witziekte niet!
Laat je niet verrassen door witziekte in je appelpercelen. Het mooie weer met overdag zomerse temperaturen en 's morgens dauw is ideaal voor de ontwikkeling van witziekte.
TOPAZ® is dé witziektebestrijder in appel. De dosering van TOPAZ is 250 ml/ha standaardboomgaard. U mag TOPAZ 4 keer toepassen per seizoen met een interval van minimum 7 dagen.