You are here

Wat is gezond zetmeel in maïs?

Maïs
03.01.2022
Is later oogsten altijd beter, met andere woorden: stijgt de concentratie zetmeel als het drogestofpercentage stijgt

Wat is "gezond" zetmeel in maïs? 

Is later oogsten altijd beter, met andere woorden: stijgt  de concentratie zetmeel als het drogestofpercentage stijgt? Is dit gelijk voor alle maïsrassen? Wat is het beste moment om een optimaal zetmeelgehalte te verkrijgen en wat zijn de mogelijke problemen van te laat oogsten? In dit artikel leggen we u uit hoe u kunt profiteren van een optimaal zetmeelgehalte en een gezonde plant.

Gebalanceerd zetmeel 

Binnen het Powercell-concept spreken we over maïrassen die afrijpen met een zogenaamd “gebalanceerd zetmeelgehalte”. Hierdoor kan de plant geleidelijk de suiker in de plant omzetten naar zetmeel in de kolf. 
Het  voordeel is dat de plant niet “doorschiet” naar drogestofpercentages van boven de 40%. Bij Powercell-rassen blijft er altijd suiker achter in de plant tot aan de oogst. Dit zorgt voor een groen en met name gezond gewas zonder fusarium en andere ziektes. Bijkomende voordelen: oogstflexibiliteit, een goed aan te rijden product. Daarnaast extra ‘brandstof’voor een goede conservering van de kuil en minder kans op broei!

De grafiek laat de gebruikelijke evolutie zien van drogestof-, suiker- en zetmeelgehalte voor een Powercell-ras.

Tabel Zetmeel in relatie tot ds gehalte in Powercell maisrassen

Stijging van 1 % DS is ± 10 gram zetmeel extra: ga voor maximaal zetmeel oogsten voor meer dan 35 % DS. Het suikergehalte Powercell-ras is algemeen hoger dan bij een “normaal” ras:  betere plantgezondheid en bewaring. Ook bij 38 % DS is er nog voldoende suiker, dus minder risico op “noodrijpheid” en minder risico op stengelrot.

PRAKTIJKADVIES: 

Het ideale oogsttraject voor een Powercell-ras ligt tussen 33 en 38% DS. In ieder geval is de VEM ALTIJD TOP!