Intensief monitoren helpt insectenschade in koolgewassen voorkomen

1024x573_bnl_sluitkoolveld

Door het beperkte aantal toepassingen van veel insecticiden is het van groot belang om de insecten populaties in koolgewassen gedurende het seizoen goed te volgen. Dat helpt om bij dreigende schade het juiste middel op het juiste moment te kunnen toepassen. Ilse Delobelle van Syngenta Crop Protection adviseert.

“Gelukkig hebben we in België goede waarschuwingssystemen voor insecten”, begint Ilse Delobelle haar verhaal. “Dat is een prima steun in de rug bij het volgen van insectenpopulaties in de groente gewassen. Als je daarnaast je eigen velden intensief blijft controleren, hoef je niet mis te grijpen bij de aanpak van schadelijke insecten.” Als voorbeeld noemt de gewasbeschermingsvoorlichter van Syngenta Crop Protection de koolvlieg en het koolmotje. “Die zijn alweer gesignaleerd via de waarschuwingssystemen.”

Lange duurwerking

Nu de eerste plantingen achter de rug zijn, begint voor veel kooltelers de periode van bescherming van de koolgewassen tegen insectenschade. “Onder normale omstandigheden geeft de plantbakbehandeling de eerste 4 à 6 weken voldoende bescherming tegen de koolvlieg”, aldus Delobelle. “Als je op de plantbak Tracer gebruikt, hou je de MINECTO® ONE over voor een bespuiting op het veld en profiteer je daar van de lange duurwerking van het middel. Als aardvlooien een bedreiging vormen, kun je op de plantbak ook Verimark toepassen.”

Wanneer een hoge druk van koolvlieg wordt verwacht is het volgens Delobelle een serieuze overweging om bij het planten ook een dosis FORCE® 1.5GR granulaat toe te dienen. “Daarbij gelden wel strenge veiligheidsmaatregelen voor de gebruiker”, attendeert de adviseur. Klik hier voor een toelichting op die maatregelen. In situaties met een  hoge druk van koolvlieg kan desgewenst ook nog KARATE ZEON worden toegepast. Let wel dat pyrethroiden niet selectief zijn.

Rupsen en luizen

Voor de aanpak van rupsen kunnen kooltelers volgens Delobelle het beste AFFIRM® toepassen. “Dit insecticide is  heel sterk  op rupsen en is toegelaten in bloemkool, broccoli, sluitkool en spruitkool. Het heeft niet zo’n lange duurwerking dus je moet wel goed opletten of je nog een keer moet terugkomen.” Naast AFFIRM kunnen ook VOLIAM® of MINECTO ONE worden ingezet tegen rupsen. “VOLIAM is nieuw bij Syngenta”, vertelt de gewasbeschermingsadviseur. “De actieve stof kent de praktijk al van Coragen. VOLIAM is niet toegelaten in spruitkool.”

Bij de aanpak van luizen komen natuurlijke vijanden op de eerste plaats als het aan Delobelle ligt. “Luizen geven meestal weinig last in koolgewassen en worden vaak door nuttigen voldoende onder controle gehouden. Als ingrijpen toch nodig is, kan dat heel goed met AFINTO®. Dat is ons nieuwe middel specifiek voor luizen. En het werkt ook goed tegen koolwittevlieg in spruitkool.” In dat gewas en in sluitkool ondervinden telers ook nog wel eens last van trips.

Trips blijft een lastig te bestrijden insect maar de nevenwerking van MINECTO ONE op trips is zeker de moeite waard. Het is wel goed om te vermelden dat MINECTO ONE tot en met 31 juli mag worden toegepast in de openlucht.

Geschikt voor IPM

Naast z’n brede werking op koolvlieg, koolmug, koolwitjes, rupsen, aardvlooien en trips heeft het nieuwe insecticide MINECTO ONE nog twee andere belangrijke kenmerken die het een streepje voor geven op andere insecticiden. “Het past heel goed in een IPM aanpak”, vertelt Delobelle, “Doordat MINECTO ONE wordt opgenomen via vraat worden de meeste nuttigen gespaard. En  het middel geldt ook als ovi-larvicide. Dat betekent dat het al werkt bij het ontluiken van de piepjonge larve uit het ei  Dat de eieren van de meeste insecten aan de onderkant van het blad worden afgezet is geen bezwaar. “MINECTO ONE werkt translaminair en doet dus ook aan de onderkant van het blad z’n werk”, besluit de product adviseur, “maar uiteraard is bij de insecticiden bespuitingen een goede spuittechniek altijd vereist.”