Groeiregulatie in tarwe

Verlies van oogst

In een gelegeerd perceel, kan tot meer dan 2.000 kg/ha van de oogst verloren gaan.

Verhoogd rendement

Behandeling met MODDUS + CCC geeft een grotere kans op een beter rendement, zelfs zonder legeren: gemiddeld 250 kg/ha.

Jarenlange kennis

Syngenta heeft nu al 15 jaar ervaring met trinexapac, het actieve bestanddeel in Moddus & Moddus Evo.  

Groeiregulatie in tarwe

Het legeren is veelal een niet te voorzien fenomeen, maar wanneer het zich voordoet, zijn de gevolgen soms niet te overzien. Het zorgt niet alleen voor een groot verlies van oogst, maar kan ook afbreuk doen aan de kwaliteit van de oogst, wat zich hoe dan ook vertaalt in een lagere opbrengst voor de teler.

Wat zijn de gevolgen van legeren?

Naast de opbrengst en de kwaliteit, zijn landbouwers voornamelijk ook bezig met het zoeken naar veiligheid. De bescherming tegen legeren is daarom ook een van de redenen waarom het meer dan ooit een integraal deel vormt van de ontwikkeling van de graanteelt. Dankzij 15 jaar ervaring op de markt, en evenveel ervaring met testen en met uw percelen, zijn MODDUS, SCITEC & MODDUS EVO uw onmisbare partners voor een maximale opbrengst van uw oogst.

  • In een gelegeerd perceel, kan er tot 2 T/ha van de opbrengst verloren gaan omwille van een slechte absorptie van stikstof, mineralen en water. 
  • Het legeren modificeert ook de technologische kwaliteit van de tarwe: vermindering van het soortelijk gewicht, vermindering van het valgetal volgens Hagberg, slechte scores voor broodbereiding, verminderd zetmeelgehalte en slecht rendement bij het brouwen, mouten en slechte kwaliteit van de brouwgerst.
  • Legeren zorgt ook voor een grotere kans op ziektes.
  • Het oogsten duurt langer en de oogst is delicater.
  • Legeren zorgt voor een groter vochtgehalte tijdens de oogst, waardoor er ook bijkomende drogingskosten aan te pas komen.
  • Wanneer de klimaatomstandigheden niet goed zijn, kan legeren ook zorgen voor spuitschade.

Hoe werkt MODDUS in op de teelt?

 Vermindering van de grootte van de internodiën, zowel voor tarwe als voor gerst, en meer bepaald de internodiën aan de basis van de stengel, de belangrijkste plaats om legeren tegen te gaan.Versteviging van de stengel: MODDUS zorgt voor een versteviging van de celwanden. De stengel wordt dikker, steviger, beter bestand tegen legeren.

Moddus werkt actief in op de plant en is snel bestand tegen afspoeling

Trinexapac, het actieve bestanddeel van MODDUS/SCITEC & MODDUS EVO, dringt snel doorheen de cuticula van de bladeren en dringt diep door in de plant in minder dan een uur en dat zelfs bij lage temperaturen.

MODDUS wordt vervolgens getransporteerd naar zijn eindbestemming, de cellen in de groeizones. De dag van de behandeling tegen legeren, is het onduidelijk of de teelt effectief zal legeren. Met Moddus, Scitec en Moddus Evo hoeven we ons daarover geen zorgen meer te maken. Zijn positieve werking op de plant maakt dat de behandeling de moeite waard is zelfs zonder gevaar op legeren (opbrengst van +250 kg/ha – gemiddelde van 6 jaar).

Tips voor tarwe en gerst - Moddus® & Scitec®

Bij het gebruik van groeiregulatoren, is het interessant zich bewust te zijn van

Tips voor tarwe en gerst - Moddus® Evo

Bij het gebruik van groeiregulatoren, is het interessant zich bewust te zijn van