Bestrijding van coloradokevers

Verminderde opbrengst

Ernstige aantasting door coloradokevers kan leiden tot volledige vernietiging van het blad en verliezen van wel 10 t/ha veroorzaken als niet wordt ingegrepen. 

Levenscyclus

De levenscyclus van de coloradokever duurt ongeveer 6 tot 8 weken. 

Vruchtbaarheid van de volwassen dieren

Een vrouwtje legt 600 tot 900 eieren tijdens de reproductiecyclus

Eieren

De eieren zijn ovaal, geel tot oranje en worden gelegd in groepjes van 10-20 aan de onderkant van de bladeren.

Larven

De larven zijn steenrood met een zwarte kop en poten en worden daarna oranje en krijgen twee rijen zwarte stippen op de flanken van hun lichaam als ze bijna volwassen zijn. 

Volwassen dieren

De volwassen coloradokever is oranjegeel met 10 zwarte strepen over de hele lengte van zijn vleugels (5 zwarte strepen op elke vleugel). 

Ontwikkelingscyclus

Na een overwintering op 40 cm diepte komt de coloradokever vanaf april stapsgewijs naar buiten, wat leidt tot de aanwezigheid van verschillende stadia op de percelen in de loop van het seizoen. De larven voeden zich met smakelijke planten, zoals de aardappel en maken in korte tijd 3 mutaties door. Als ze volwassen zijn, vanaf mei tot augustus, begint het leggen. De in 3 tot 5 weken gevormde nieuwe volwassen dieren verschijnen in juli-augustus. Sommige van hen vermeerderen zich (nieuwe generatie) en andere gaan in diapauze (om de winter ondergronds door te brengen).

Bestrijdingsmiddelen

Bestrijding van dit verwoestende insect is meestal onvermijdelijk. De veroorzaakte ontbladering kan indrukwekkend zijn.De algemeen aangeraden drempel voor behandeling is: vanaf 2 haarden / 10 are. Een haard komt overeen met 1 of 2 planten met meer dan 20 larven per plant.Ingrijpen in het 'graankorrel'-stadium van de larven: in dit stadium zijn de meeste eieren uitgekomen en zijn de larven minder mobiel. Later, vanaf 5 mm, zijn de larven minder gevoelig. Een tweede behandeling kan nodig zijn voor sterk verspreide generaties, in geval van zeer grote populaties en beperkte effectiviteit van de eerste behandeling of van een andere generatie.

Enkele profylactische maatregelen zijn ook te overwegen:

  • Wisselteelt van meer dan 4 jaar
  • Verwijdering van nieuwe opslag en hopen afval
  • Vroeger planten om ouder en minder smakelijk blad te hebben op het moment van de aanvallen.