20% van de oogst kan verloren gaan aan Rhizoctonia. Ook de kwaliteit van de knollen wordt erdoor aangetast.
Ontwikkelingstemperatuur
Zilverschurft ontwikkelt zich zelfs bij lage temperaturen, vanaf 5°C.
Optimale temperatuur
Zwarte spikkel ontwikkelt zich vooral in periodes van droogte, want de optimale ontwikkelingstemperatuur ervan ligt tussen 25 en 30°C.
Bescherming van knollen
In de aardappelteelt kunnen vooral Rhizoctonia, zilverschurft en zwarte spikkel (dartrose) de kwaliteit van de aardappelhuid aantasten.
Rhizoctonia is de meest belangrijke ziekte die voorkomt op het moment van de oogst. Ze beïnvloedt de sortering en kan leiden tot misvorming van de knollen. Vroegtijdige besmetting van de jonge knollen leidt tot vorming van kleine gaatjes die lijken op de gaatjes die veroorzaakt worden door ritnaalden.
Zilverschurft tast de aardappelhuid aan, wat sterk afbreuk doet aan de kwaliteit van de aardappel en dus ook een negatieve impact heeft op de presentatie en de afzet van de aardappelen.
Symptomen van zwarte spikkel zijn makkelijk herkenbaar op stekken, wortels en de basis van de stengels: vergeling en vroegtijdige uitdroging van de top naar de basis van de stengel, zwarte puntjes op de uiteindes van de plant en min of meer cirkelvormige grijs- tot bruinachtige vlekken met enkele grote zwarte punten op de knollen.
Ons advies
Preventief behandelen is de norm in de strijd tegen rhizoctonia. Er moeten verschillende preventieve maatregelen genomen worden om het risico op deze parasiet te verminderen, vooral op de velden die eerder al te kampen hebben gehad met rhizoctonia:
Verlenging van de wisselteelt
Gezonde knollen
Planten in een verwarmde en droge grond
Gemiddelde diepte bij het planten
Controle op onkruid (ganzevoetachtigen, amaranthussen...)
Gemiddeld interval tussen de loofdoding en oogst
Door de knollen te behandelen kan niet alleen rhizoctonia, maar ook zilverschurft of zwarte spikkel doeltreffend worden beheerst. Syngenta biedt verschillende mogelijkheden aan: Maxim® 100 FS (behandeling van knollen) en Amistar (behandeling in de plantvoor ).