Let op! Infectiegevaar door langere bladnatperiodes

1024x573_bnl_perenbloesem_in_haspengouw
Perenbloesem in Haspengouw

Schurftbestrijding in appel en peer

Momenteel zitten we in een wisselvallige weerperiode. Plaatselijke regenbuien in combinatie met langere bladnatperiodes kunnen zorgen voor infectiegevaar. In deze periode is het erg belangrijk om het gewas/ vruchten vrij te houden van schurft. Het is niet altijd mogelijk om voor elke schurftinfectie voldoende preventief te beschermen. GEYSER® is een sterk curatief schurftmiddel en wordt best zo snel mogelijk na een infectie gebruikt in combinatie met een contactmiddel.

Let op: de curativiteit neemt af in functie van de tijd. GEYSER heeft naast de werking tegen schurft ook een werking tegen witziekte, en een nevenwerking tegen roest en Stemphylium.

ONS ADVIES in APPEL en PEER:

GEYSER 0,1 l/ha fruitboomhaag (LWA=Leaf Wall Area) of 0,15 l/ha standaardboomgaard en dit maximaal vier keer.

Schurft op appelblad

Stemphylium in peer

Het is stilletjes aan de tijd om een eerste specifieke bespuiting uit te voeren ter bestrijding van Stemphylium. In percelen met een zware druk is het aangewezen te kiezen voor een sterk middel zoals SWITCH®.SERENVA®. In percelen met weinig of geen druk kan je best andere middelen inzetten. Bij de tweede specifieke bespuiting - een tweetal weken na de eerste - zal de keuze van het product afhangen van welke producten je wilt gebruiken in het afspuitschema naar bestrijding van bewaarziekten. Op jaarbasis mag SWITCH/SERENVA maximaal 2 keer worden ingezet. Wil je SWITCH/SERENVA gebruiken tegen Stemphylium, dan kan je in het afspuitschema naast een bespuiting met SWITCH/SERENVA de tweede bespuiting vervangen door GEOXE®/SAFIR® .

Op jaarbasis adviseren we maximaal een drietal keer fludioxonil te gebruiken. Een alternatief voor SWITCH/ SERENVA tegen Stemphylium is GEYSER®. GEYSER wordt in deze periode gebruikt ter bestrijding van schurft. GEYSER heeft naast een curatieve ook een preventieve schurftwerking en een goede (neven)werking tegen witziekte, roest en Stemphylium.

Zwartvruchtrot op blad en vrucht

ONS ADVIES:

SWITCH/ SERENVA dosering: 0,5 kg/ha fruitboomhaag (LWA) of 0,75 kg/ha standaardboomgaard

GEYSER dosering: 100 ml/ha fruitboomhaag (LWA) of 150 ml/ha standaardboomgaard

(omrekeningsfactor 1,5 van LWA naar standaardboomgaard)

Tip van Mario

Een curatieve bestrijding (Geyser) na infectie kan je beter een dag te vroeg uitvoeren dan een dag te laat! Curativiteit neemt af in functie van de tijd!!!