Kwaliteit appelen en peren de cel in!

Peer
Fruit nieuws

In de afgelopen weken hebben we veel te maken gehad met extreme warmte maar ook met plaatselijke buien. De weersomstandigheden zijn nog onzeker in de laatste fase voor de pluk. Neem geen risico en zorg voor het juiste afspuitschema dat past bij uw geplande bewaarduur en verkoop. Key producten zijn Switch®/ Serenva® & Geoxe®/ Safir®!


Peer

Praktijkadvies

Bewaarrot is een complexe materie omdat meerdere schimmels hiervan de veroorzakers zijn. Switch/Serenva en Geoxe/Safir hebben zich goed bewezen in het afspuitschema en geven zekerheid aan bewaring. Voor korte bewaring is een captan/Geoxe of captan/Safir strategie ook mogelijk om zo tot een lager residu uit te komen. De actieve stof fludioxonil in Switch/Serenva en Geoxe/Safir heeft de sterkste en breedste werking tegen de belangrijkste bewaarziekten. Switch/Serenva en Geoxe/Safir zijn de ideale middelen om nu in te zetten voor de oogst. Ze combineren een sterke en brede werking. Switch/Serenva heeft naast een uitstekende preventieve werking van de actieve stof fludioxonil een curatieve werking door de aanwezigheid van cyprodinil. Met de curatieve werking van Switch/Serenva kan je de latente aantastingen aanpakken.

Schema
Schema fruit nieuwsbericht 2 juli 2022

Omdat schimmels niet op hetzelfde moment infecteren is het van belang om de laatste fase van het seizoen goed beschermd te zijn. De meest belangrijke bewaarziekten zijn Botrytis, Neofabraea, Monilia, Cadophora, spatschurft en Penicilium.

Weten wat 1% voor u kan betekenen?

Financiele bewaarrot

Wellicht herkent u bovenstaande grafiek nog vanuit de winterpresentatie waarbij we de financiële schade hebben berekend  van x % bewaarrot Deze heb ik aangepast naar de huidige omstandigheden. Het zichtbaar maken van deze verliezen geeft waarde aan uw afspuitschema.

Residuen

De meeste supermarkten stellen eisen aan de residuen. Daarom zijn niet alleen de technische aspecten van een middel belangrijk. Alle gangbare middelen tegen bewaarziekten worden bij de oogst teruggevonden. Dat is normaal, maar met een afspuitschema van Syngenta heb je maar twee stoffen. Om tot een goede keuze van het afspuitschema te komen is het volgende van belang:

  • bewaarduur en bewaarcondities;
  • technische aspecten van de middelen;
  • eisen van uw afnemer.

De dosering van Switch/Serenva bedraagt 0,5 kg/ha LWA bij een omrekeningsfactor van 1,5  0,75 kg/ha standaardboomgaard.

Geoxe/Safir past u toe in een dosering van 0,25 kg/ha LWA bij een omrekeningsfactor van 1,5  0,375 kh/ha standaardboomgaard met een maximum van 0,45 kg/ha standaardboomgaard bij een omrekeningsfactor van 1,8.