Aandacht voor schurft en witziekte na de bloei

Stemphylium in peer

Schurft in appel en peer

Schurft vraagt altijd veel aandacht. Na de bloei is GEYSER® het meest effectieve curatief werkende fungicide met tevens een goede bescherming van de jonge vruchten. De dosering van GEYSER is 150 ml/ha standaardboomgaard. GEYSER is ook erkend tegen witziekte in appel en peer. 
GEYSER heeft een goede nevenwerking tegen roest en stemphylium (zwartvruchtrot). Vanuit resistentiemanagement is het noodzakelijk om altijd een contactfungicide toe te voegen aan GEYSER.

Stemphylium in peer

Zwarvruchtrot op blad en vrucht

Onder invloed van de neerslag in de afgelopen week en de gunstige temperaturen vindt er nu ongetwijfeld sporenuitstoot en kieming van stemphylium plaats. Uit het onderzoek blijkt dat SWITCH® in een dosering van 0,75 kg/ha standaardboomgaard het sterkste fungicide is om stemphylium te bestrijden. Stemphylium kan verrassend tevoorschijn komen. Na de eerste toepassing 10-14 dagen na volle bloei met een sterk middel is het nu tijd voor een tweede toepassing met een sterk middel . SWITCH mag je maximaal tweemaal inzetten in de bestrijding van zwartvruchtrot. SWITCH heeft ook nog een heel goede nevenwerking tegen Alternaria (dode knoppen).

Witziekte in appel

Witziekte op perenblad

Warmte en hoge luchtvochtigheid zijn ideaal voor de ontwikkeling van witziekte. Wisselvallig weer met regenbuien, nevel en mist in de morgen en voldoende hoge temperatuur, kunnen voor een snelle ontwikkeling van witziekte zorgen. 
TOPAZ®  is DE witziektebestrijder in appel. De dosering van TOPAZ is 250 ml/ha standaardboomgaard. U mag TOPAZ 4 keer toepassen per seizoen met een interval van minimum 7 dagen.

Nabloeibehandeling met Insegar  

De eerste fruitmotten van het seizoen werden reeds waargenomen.  Bij hogere temperaturen s’avonds worden de motten actiever en start de ei-afleg. Het inzetten van INSEGAR® is aangewezen in de strijd tegen fruitmot en de vruchtschilvreter.  Insegar heeft een goede nevenwerking tegen rupsen van bladrollers, bladmineerders en appelbloesemkever. Bij een vroege toepassing in mei geeft Insegar geen residu bij de oogst en hierdoor is het middel dus veilig inzetbaar. 
Insegar mag je tot tweemaal toe inzetten aan een dosering van 600 gr/ha standaardboomgaard. In peer kan je Insegar nog inzetten tot 1 juni!

SWITCH, Fungicide
TOPAZ, Fungicide
INSEGAR, Insecticide