Blij met nieuwe nooderkenning Force 1,5GR

1024x573_bnl_bonen_proeven

Ilse Delobelle van Syngenta Crop Protection is blij met de vernieuwde nooderkenning voor insecticide Force 1.5GR in de teelt van bonen en andere groentengewassen.

Het is geen wondermiddel maar het voegt absoluut iets toe. Met Force 1.5GR is de opkomst bij zaaigewassen altijd beter. En in plantgewassen heb je minder uitval.”

Met de tijdelijke nooderkenning voor Force® 1.5GR heeft een grote groep groententelers dit seizoen weer een steun in de rug bij de strijd tegen bodeminsecten en groentevliegen. Het granulaat mag van 1 april tot en met 29 juli worden toegepast in de teelt van bonen (droog en groen geoogst), bloemkool, broccoli, sluitkool, spruitkool, uien, wortel en nog aantal kleinere groentegewassen. “We hebben helaas niet het hetzelfde pakket als in 2021 in stand kunnen houden maar we zijn wel heel blij met wat wél is gelukt”, zegt Ilse Delobelle van Syngenta Crop Protection. “Prei, chinese kool, koolrabi en boerenkool zijn helaas van de lijst verdwenen. Maar met rammenas, rettich en koolraap zijn er gelukkig ook nog een paar nieuwkomers.”

Opkomst altijd beter

Vooral voor de bonentelers is de nooderkenning een uitkomst  volgens de technisch-commercieel medewerkster van Syngenta Crop Protection: “In boontjes zijn geen andere insecticiden toegelaten terwijl de schade van de bonenvlieg heel groot kan zijn. Kijk maar naar afgelopen seizoen. Toen was de druk extreem hoog. Vrijwel elk eitje kwam uit. Onder dat soort omstandigheden is Force 1.5GR weliswaar geen wondermiddel maar de opkomst is altijd beter dan zonder het granulaat. Dat laten onze eigen proeven ook al jaren zien. Ik weet zeker dat Force 1.5GR er aan heeft bijgedragen dat bonentelers vorig jaar toch een hele acceptabele opbrengst hebben gehaald.”

Bonen is ook de teelt waar Delobelle voor dit jaar de grootse afzet van het granulaat verwacht. “Ik denk dat het granulaat op 99% van het bonenareaal zal worden toegepast. De loonwerkers hebben hun zaaimachines vorig jaar massaal voorzien van de juiste toedieningsapparatuur. Maar ook in vroege plantingen van koolgewassen kan Force 1.5GR nuttige diensten bewijzen. Het middel is namelijk heel sterk op koolvlieg.”

300x225_bnl_koolvlieg
   Koolvlieg

Granulaat inwerken verplicht

Net als bij de bonen moet het Force 1.5 GR granulaat ook bij alle andere toegelaten teelten worden ingewerkt op minstens 2 cm diepte. Daarnaast geldt een bufferzone langs open water. Delobelle: “Er gelden inderdaad strenge toepassingsvoorschriften die te maken hebben met de bescherming van nuttige organismen en het oppervlaktewater. Maar dat inwerken doet niets af aan de effectiviteit  want het granulaat heeft een zeer sterke dampwerking.”

Ook de persoonlijke bescherming verdient veel aandacht bij het gebruik van Force 1.5GR. “Dit was een voorwaarde voor de toelating”, vertelt de Syngenta medewerker. “Het granulaat kan irritatie van ogen, huid en luchtwegen veroorzaken. Goede beschermende kleding, zoals handschoenen, een mondmasker en een veiligheidsbril zijn noodzakelijk bij het afwegen en vullen van de granulaatstrooier.”

Volg deze link naar een totaaloverzicht van de gewassen waarin Force 1.5GR is toegelaten en alle geldende voorschriften voor de toediening.