Een nieuw maïsras valt niet zomaar uit de lucht

Akkerbouwzaden
Naast de officiële onderzoeksinstellingen (zoals PPO in Nederland en bijv. VARMABEL/CIPF in België) test Syngenta op diverse proefvelden, verspreid in de Benelux ook zelf haar (toekomstige) maïsrassen.

Naast de officiële onderzoeksinstellingen (zoals PPO in Nederland en bijv. VARMABEL/CIPF in België) test Syngenta op diverse proefvelden, verspreid in de Benelux ook zelf haar (toekomstige) maïsrassen.

Het is voor onze technische experts momenteel een drukke periode: alle proefvelden zijn gezaaid en behoeven monitoring en opvolging. Ieder jaar ook weer spannend: hoe presteren de rassen? Hoe is de opkomst en (jeugd)groei. Hoe zit het met gevoeligheid voor ziekten, plagen en legering? De droogtetolerantie, “stay-green”, verteerbaarheid en zetmeelgehaltes enz. De eerste indruk is dat er veel verschillen zijn in beginontwikkeling, maar dat de proeven er goed en hoopgevend bijliggen. Dit jaar extra spannend vanwege de grote droogte in april/mei.

Strenge selectie maïsrassen

Met welke maïsrassen gaan we dan verder? Van de 100 rassen die we initieel testen, blijven enkel de beste 10 % over passend binnen het NL/BE klimaat en gronden. Deze worden nog weer verder getest bij de onafhankelijke onderzoeksinstellingen. Voordat een ras op de markt komt, zijn er doorgaans al heel wat jaren testen aan vooraf gegaan. Op deze manier kunnen we u een passend advies geven welk ras het meest geschikt is uw bedrijf. Alleen de beste rassen zijn goed genoeg.

Maar we doen meer….

Op diverse proefvelden hebben we proeven aangelegd waarbij we kijken naar de stikstof-efficiëntie, variabele zaaidichtheid, variabele oogsttijdstippen en droogtetolerantie. Ook de verschillende mogelijkheden voor vogelafweer onderzoeken we uitgebreid.

Op deze manier zijn we er van overtuigd u ook in de toekomst van de meest geschikte rassen te kunnen voorzien.

Drone wordt ingezet voor plantentellingen

Afbeelding: Met de drone worden nauwkeurige plantentellingen gedaan

Duidelijk verschil tussen de diverse maisrassen zichtbaar op dit Syngenta proefveld