Pootgoedbehandeling met Maxim 100FS

Gewasbescherming
Maxim

De voorbereiding van pootgoed  is cruciaal voor een succesvolle aardappelteelt.

Het pootgoed vraagt, eenmaal ontvangen op de boerderij, veel aandacht:

  • Droog bewaren, het mag op geen enkel moment vochtig blijven, hetgeen nochthans regelmatig voorvalt door condensatie 
  • Verdraagt vrij lage temperaturen (uiteraard boven 0°C), maar vóór het planten moet je geleidelijk aan het pootgoed opwarmen 
  • Is licht geen zwaar nadeel, zelfs als het groen wordt, gaat de kracht bij opkomst niet achteruit, omdat de groene spruiten zelfs robuuster zijn.
  • Het moet goed worden ontsmet tegen rhizoctonia

De kracht van het latere gewas is afhankelijk van deze voorbereiding. In 2024 zal het beperkte aanbod van gecertificeerd pootgoed mogelijks veel producenten ertoe aanzetten om te gaan snijden, wat succesvol kan zijn, op voorwaarde dat je werkt met pootgoed van hoge kwaliteit en zorgvuldig te werk gaat:

De eerste stap bestaat uit het zorgvuldig aanbrengen van een zo selectief mogelijk anti-rhizoctonia-product om de kiemkracht niet te verminderen. Vervolgens moet het snijmes voortdurend worden ontsmet om de overdracht van bacteriën, virussen of schimmels te voorkomen. Maxim 100 FS geeft volledige tevredenheid wanneer deze procedure wordt gerespecteerd. Droog het gesneden pootgoed (borstelen met talkpoeder helpt) en zet ze, indien mogelijk, pas na enkele dagen terug in de koeling, voor een volledige genezing.

MAXIM 100FS is een uitstekend en gemakkelijk te gebruiken anti-rhizoctonia product:

  • Optimale werking tegen Rhizoctonia mits een goede verdeling over de knol (contactwerking).
  • Biedt extra bescherming tegen zilverschurft (een ziekte die knoluitdroging veroorzaakt), ontwikkelt zich pas na de oogst en tijdens langdurige bewaring. Het voorkomt overmatig gewichtsverlies, dit is van cruciaal belang voor late leveringen  aan de friet-industrie.
  • Kan enkele weken van tevoren worden toegepast, of kort vóór het planten, of zelfs op de plantmachine.
  • Maxim 100FS is zeer selectief, zelfs op gekiemd of gesneden pootgoed.

Maxim 100FS wordt slechts verdund in een zeer kleine hoeveelheid water (is op zich een aangepaste formulering), waardoor extra vocht in de hoop wordt vermeden.

Klik hier voor meer informatie over Maxim 100FS.