2023 bewijst ons nogmaals het belang van de juiste positionering van producten
Het seizoen 2023 werd gekenmerkt door een aanzienlijke aanwezigheid van ziekten in de tarwepercelen. Door de vochtige weersomstandigheden in maart en april, liet septoria de teelt vroeg in het seizoen niet ongemoeid. De daaropvolgende drogere omstandigheden waren gunstiger voor de ontwikkeling van bruine roest, die tegen het einde van het teeltseizoen duidelijk aanwezig was. Er zijn veel factoren die de aanwezigheid en soms explosieve ontwikkeling van bepaalde ziekten dit jaar kunnen verklaren. De positionering van fungiciden blijft een van de sleutelfactoren voor een gezonde teelt.
Enkele essentiële theoretische herinneringen
De infectie van een plant door de sporen van een pathogeen kan plaatsvinden in vele weefsels en op verschillende groeistadia van een plant.
De latentietijd is de tijd tussen de infectie van de plant door het pathogeen en het verschijnen van de symptomen. De schimmel is aanwezig in de plant, ontwikkelt zich, kan schade veroorzaken, maar is nog niet zichtbaar. Echter, hij verbruikt al energie ten koste van de plant, waardoor de opbrengst vermindert.
Het verschijnen van symptomen en de sporulatie markeren het einde van de latentieperiode en is vaak met het blote oog zichtbaar. Deze fase van de ontwikkelingscyclus stelt de pathogeen in staat zich te verspreiden en andere infectiecycli te beginnen, zoals hierboven beschrevenn.
Effectiviteit van verschillende families van fungiciden
Ter herinnering, een preventieve behandeling moet worden uitgevoerd VÓÓR de infectie om een goede effectiviteit te waarborgen. Een curatieve behandeling kan kort na de infectie worden uitgevoerd, maar vóór het verschijnen van de symptomen. Op het goede moment toegepast, zal dit de pathogeen uitroeien. In het geval van een te late toepassing van de curatieve behandeling, zelfs vóór het verschijnen van de symptomen, zal de effectiviteit nul of bijna nul zijn, en zullen de symptomen verschijnen.
Elke familie van werkzame stoffen (triazolen, SDHI, strobilurinen, enz.) heeft intrinsieke kenmerken die hen een meer of minder grote curatieve werking geven. De curatievewerking is ook afhankelijk van de te bestrijden ziekte.
De triazolen (prothioconazool, metconazool, mefentrifluconazool, , enz.) tonen, naast hun preventieve karakter, een interessante curatieve werking op roestziekten. Een behandeling, kort na de infectie, en tot ongeveer de helft van de incubatietijd, stopt de ziekte. Daarentegen is de curatieve werking van triazolen op septoria zeer gering en maakt het niet mogelijk om op een curatieve manier tegen deze pathogeen te vechten.
De SDHI's (benzovindiflupyr, bixafen, fluxapyroxad, enz.) tonen vrijwel geen curatieve werking en zijn daarom voornamelijk preventief. De QiL's hebben ook alleen een preventieve effectiviteit.
Hoe moet men dan elke ziekte benaderen?
De preventieve en/of curatieve werking van elke familie van werkzame stoffen moet in perspectief worden geplaatst met elke ziekte en hun respectievelijke incubatietijden.
Gele roest heeft een incubatietijd van 9 tot 12 dagen. De curatieve werking van triazolen is dus slechts 4 tot 6 dagen maximaal. Deze ziekte kan worden geblokkeerd en gecontroleerd, mits korte intervallen. Een vroege behandeling en een snelle opvolging zijn essentieel voor een optimale controle van de pathogeen.
Daarentegen heeft bruine roest een incubatietijd van 7 tot 10 dagen, wat het ook een zogenaamde "explosieve" ziekte maakt. De curatieve werking van triazolen is slechts 3 tot 4 dagen. Daarom is de strijd tegen deze pathogeen voornamelijk preventief. In dit geval maakt een T1 het mogelijk om de ontwikkeling van de ziekte te beperken en een T2 preventief te positioneren.
Tot slot kan septoria, ondanks een incubatietijd van 17 tot 21 dagen onder optimale omstandigheden, alleen preventief worden behandeld en vereist daarom behandelingsintervallen van maximaal 3 weken. Septoria wordt bevorderd en verspreid door regenval, vochtigheid en een hoge dichtheid.
De strijd tegen de belangrijkste bladziekten van granen is afhankelijk van vele factoren (weer, variëteitsgevoeligheid, fungicideprogramma), maar mag in geen geval worden verwaarloosd, gezien de schadelijkheid groot kan zijn.
Voor meer informatie klik hier