Syngenta Seeds onderzoekt nieuwe zaadbehandelingen voor vogelafweer in maïs

Akkerbouwzaden
Maïs succesvol telen wordt er in de toekomst niet  eenvoudiger op. Er komen heel wat uitdagingen op ons af.  Een ervan is het wegvallen van de huidige zaaizaad- behandeling voor vogelafweer (Ziram, in de markt gekend als  “Korit”). Verwacht wordt dat 2024 het laatste jaar wordt voor toepassing van dit middel op het maïszaad. Daarom wordt hard gezocht naar alternatieven voor 2025.

Maïs succesvol telen wordt er in de toekomst niet eenvoudiger op

Er komen heel wat uitdagingen op ons af. Een ervan is het wegvallen van de huidige zaaizaadbehandeling voor vogelafweer (Ziram, in de markt gekend als “Korit”). Waarschijnlijk is 2025 het laatste jaar voor toepassing van dit middel op het maïszaad. Daarom zoeken we hard naar alternatieven voor 2026.

100% effectiviteit vogelafweer bestaat veelal niet meer 

In het verleden waren er krachtige middelen op de markt die een zeer degelijke bescherming boden. Denk maar aan aan de actieve stof Methiocarb (gekend als “Mesurol”). Mesurol werd jarenlang in de praktijk gebruikt door zowat alle zaadbedrijven om vogelschade tegen te gaan. De toekomst ziet er heel wat onzekerder uit. Het is niet ondenkbaar dat er verschillende zaadbehandelingen of combinaties daarvan worden voorgesteld om het probleem aan te pakken. Naast de keuze van “het beste maïsras” zal de landbouwer dus mogelijk ook moeten kiezen uit verschillende mogelijke “vogelafweer opties”.

Nieuwe vogelafweerbehandelingen internationaal getest, ook in Benelux

In België en Nederland zijn inmiddels alle proefpercelen alweer gezaaid. Op deze velden (zowel in grote blokken, als in kleine proefveldjes) vergelijken we verschillende nieuwe behandelingen met elkaar op vlak van vogelafwerend effect.

Omdat het moeilijk te voorspellen is waar en wanneer de vogels maïspercelen opzoeken, worden er heel wat velden in diverse regio’s en op verschillende tijdstippen uitgezaaid. Waar er schade is, wordt de uitval nauwkeurig geteld. Op basis van de waarnemingen op alle aangetaste velden dit jaar en de voorbije jaren wil Syngenta Seeds de best mogelijke oplossing voor de toekomst vinden.