Bewaren maïszaden voor volgend jaar : waar op letten?

Akkerbouwzaden
Door de temperatuur en luchtvochtigheid binnen de aanbevolen grenzen te houden, blijft de kiemkracht en kwaliteit van het maiszaad beter behouden: koel en droog bewaren is de boodschap.

2024 was een uitzonderlijk moeilijk jaar voor de maïsuitzaai. Heel wat boeren konden pas in juni de zaai afronden. Voor veel halfvroege en halflate maïsrassen was het dan te laat, en deze werden dan vervangen door vroege en zeer vroege rassen. De aangekochte (maar niet-uitgezaaide) maïszaden worden in veel gevallen op het bedrijf gestockeerd tot volgend jaar. Wat zijn de belangrijkste factoren om de kwaliteit van de zaden op peil te houden?

De initiële zaadkwaliteit

Maïszaden worden door de maïskwekers meestal opgezakt in de periode november tot april. Dan gebeuren ook alle nodige kwaliteitscontroles om te voldoen aan alle wettelijke normen. Zo is de minimum norm voor kiemkracht 90%. Echter, in de meeste gevallen is die tussen de 95 en 100%. Ook zaken als kiemenergie en vochtgehalte worden gemonitord. Altijd geldt : hoe beter de zaadkwaliteit bij de start, hoe beter de kans op succesvolle bewaring.
Als boer heeft u daar echter geen precieze indicatie van. Bij Syngenta Seeds streven we naar bovengemiddelde kwaliteit. De meerderheid van onze aangeboden maïszaden hebben een kiemkracht tussen de 97 en 100%. Een extra zekerheid dus.

Opslagtemperatuur en luchtvochtigheid

Twee bewaarfactoren die u als landbouwer zelf in de hand hebt zijn de temperatuur en luchtvochtigheid in de opslagruimte. Deze hebben een directe invloed op de levensduur van de zaadkwaliteit. Lagere luchtvochtigheid maakt hogere opslagtemperaturen mogelijk. Verder is het belangrijk om temperatuur en vochtigheid zo constant mogelijk te houden en excessen te vermijden.


Door de temperatuur en luchtvochtigheid binnen de aanbevolen grenzen te houden, blijft de kiemkracht en kwaliteit van het zaad beter behouden: koel en droog bewaren is de boodschap.

In de folie laten of niet?

Maïszaden worden verkocht in papieren zakken en gestapeld op pallets. Daaromheen gaat dan een folie.
Papieren zakken laten net als polyzakken luchtcirculatie toe. Ze zijn dus een goede optie voor het opslaan van zaden in een geconditioneerde opslagomgeving. Zaden die in deze soorten verpakking worden bewaard in een koele en droge omgeving zijn beter beschermd en hebben een grotere kans om hun kwaliteit gedurende een langere periode te behouden.

Heeft u de luchtvochtigheid en temperatuur in uw opslagruimte goed onder controle, dan kunt u de folie rond de pallet eventueel verwijderen. Indien dit niet het geval is, laat de plastic folie dan rond de zakken, zodat ze minder vatbaar zijn voor schommelingen in temperatuur en vocht.

Voor uitzaai : kiemtest

Om verrassingen te vermijden is het goed om, vooraleer u de zaden uitzaait, een kiemtest te doen. Dit kan u eenvoudig thuis doen door 100 zaden te kiemen te leggen en de opkomst te tellen. Afhankelijk van de grootte van de partij kunt u overwegen om een officiële test te laten doen.