Ziekte in bonen op het Groentenplatform

Bonenproef op het groentenplatform

Ziekte in bonen op het Groentenplatform

Sclerotiënrot

Het kan zomaar toeslaan, als het te nat en te warm is. Een schimmel die zich in de vorm van rattenkeutels voortplant in de grond. Ze slaat toe in veel groenten, zoals sla, sperziebonen, erwt, witlof en in andere groenten. Officieel heet het sclerotinia of sclerotiënrot. Het is een zwakteparasiet. De schimmel komt overal voor en slaat toe als de plant het zwaar heeft. Vooral onder warme en vochtige omstandigheden.

Groentenplatform bonen

Sclerotiënrot

Sclerotiënrot veroorzaakt pleksgewijze verwelking en afsterving van planten. Als de temperatuur gedurende 10 dagen tussen de 10°C en 20°C is, worden de schimmelsporen makkelijk gevormd en komen vrij. Zodra deze sporen in de bladoksels en stengelvertakkingen terecht komen, kunnen de sporen gaan kiemen. De schimmel dringt dan de plant binnen en na enkele dagen is afstervend weefsel zichtbaar (necrose). Dit afstervend weefsel is voeding voor de schimmel.

Groentenplatform ziekte in bonen

Botrytis

Botrytis komt jaarrond voor, maar de meeste infecties vinden plaats in het najaar en voorjaar, zodra de luchtvochtigheid sterk toeneemt. De kiemsnelheid is afhankelijk van de temperatuur. Botrytis kan al kiemen bij een temperatuur tussen de 2°C en 30°C. Bij 20°C kiemen de sporen binnen 5 uur, maar bij hogere temperaturen nog sneller.

Groentenplatform

Op het Syngenta Groentenplatform willen wij graag onze verschillende oplossingen in koolgewassen aan u tonen. Tevens worden de toekomstige ontwikkelingen aan u voorgesteld. Mis het niet!

Groentenplatform Powered by Stars