You are here

Beheer uw aardappelpootgoed na ontvangst

Aardappel

Wat is het ideale stadium om te planten? Het witpuntstadium is optimaal om te beginnen met planten. Het pootgoed  is op dat moment actief en zal gemakkelijk starten, zonder het risico de kiemen te breken. Een ietwat groene kiem is zelfs nog geschikter, omdat hij door verharding en verdikking beter bestand is tegen mechanische schokken.

Wat moet worden vermeden bij het bewaren van  pootgoed? Het bewaren van pootgoed in grote stapels gedurende een periode van meer dan twee weken wordt best vermeden. In de toppen van de stapel zullen de hogere temperatuur en de aanwezigheid van condensatie inderdaad een aanzienlijke versnelling van de groei van kiemen veroorzaken. Dit fenomeen zal meer voorkomen bij opslag in een container of in een grote big bag, aangezien de temperatuur in het midden van de stapel hoog  blijft.

Wat zijn de gevolgen van een slechte opslag? Als pootgoed niet genoeg lucht of licht krijgt, produceert deze poter lange, kwetsbare spruiten die tijdens het hanteren heel gemakkelijk breken en vocht loslaten waardoor zo de stapel natter wordt, wat bacteriële aanvallen kan stimuleren.

Welke oplossingen? Om de poter zo lang mogelijk voor het planten in goede conditie te houden, dient deze idealiter licht, droog en goed geventileerd te worden bewaard. Indien langer dan 10-14 dagen bewaard, spreid de stapel dan uit tot een hoogte van 50-60 cm VOORDAT DE KIEMEN KUNNEN AFBREKEN. Ook zal het omdraaien/manipuleren van de  poter het verstoren en de groei van spruiten verder vertragen.

 

Klik hier en leer meer over de bescherming van uw aardappelteelt