Spruitkool | Syngenta Belgie

De beste rassenkeuze in spruitkool

Maak kennis met onze prachtige spruitkoolrassen

Succesvol spruiten telen is best lastig. Omdat niemand kan voorspellen wat volgend seizoen met zich brengt, is het van belang om vanaf het begin de teeltrisico’s zoveel mogelijk te beheersen. De juiste combinatie van kwaliteit en opbrengst opzoeken, begint met een goede teeltplanning. Daar staat rassenkeuze centraal! Daarnaast spelen grondsoort, plantdatum, plantafstand en oogstperiode een belangrijke rol bij.

Syngenta helpt u om een goede teeltplanning op te zetten en biedt u een breed assortiment aan spruitjes: van vroeg tot laat en voor alle gewenste sorteringen en markten.

Voor de industrie

Abacus planten eind april op ongeveer 40 000 planten/ha is een eerste mogelijkheid. Gladius kan ook geteeld worden voor oogst eind oktober, planten eind april begin mei 38 000 – 40 000 planten/ha.  Maar dan met het teeltadvies voorzichtig te zijn met late stikstofbemestingen kort voor het oogsten.

Voor percelen waar knolvoet een risico is kan ook Crispus een goede optie zijn. Crispus dient geplant te worden rond 1 à 5 mei en ook op ongeveer 38 000 – 40 000 planten/ha.

Na deze rassen komen vaste waren als Cobus en Aurelius in de oogstplanning. Zowel Cobus als Aurelius zijn op gebied van opbrengst gekende toprassen. Beiden vragen voldoende stikstof, zijn flexibel in te plannen en kunnen vroeg of later in de teelt gepland worden, afhankelijk van de gewenste oogstperiode.

Nieuwe topper! Ontdek ons nieuwe spruit SGB1587, een stressbestendig ras met een uitmuntende oogstzekerheid. Dit ras profileert zich als een Cobus-type met dezelfde voordelen als Cobus voor wat betreft spruitkwaliteit en productiviteit. Daarbij komt een wat wijdere schakeling van de spruiten op de stam, een betere stressbestendigheid en een geringere gevoeligheid voor navelspruiten onderin.

Zijn voordelen op een rij:
• Cobus-type met een nog sterkere groei, komt gemakkelijker op lengte
• Hoog productief ras
• Sterk tegen veldslijtage
• Iets ruimere schakeling waardoor minder stressgevoelig, dus grote oogst- en teeltzekerheid
• Bemestingsadvies: vergelijkbaar met Cobus

Spruit SGB1587
Profitus blijft hét ras perfect geschikt voor de armere of moeilijke gronden. Door zijn sterke groeikracht, goede gezondheid en uitstekende houdbaarheid op het veld, een ras dat zeker niet in de planning mag ontbreken! Planten als laatste van het plantseizoen, nl. na 15 mei.

Cryptus, knolvoetresistente topkwaliteit met hoge opbrengst. Ga voor zekerheid op uw bedrijf met knolvoetresistente rassen op percelen waar de geschiedenis tav koolgewassen en kruisbloemige groenbemesters wat onzeker is. Cryptus levert vaste mooie spruiten van de ideale industriesortering voor het einde van het seizoen. Vroeg planten, 25 april, is de boodschap om het rendement maximaal te benutten.

Lewitus, voor percelen die een ongestoorde groei kennen is Lewitus uitstekend geschikt om het industrieseizoen af te sluiten. Ook hier een fijne industriesortering met een zeer hoog soortelijk gewicht. Net als Cryptus moet Lewitus ook als eerste van het seizoen geplant worden (bij voorkeur vòòr 1mei) en niet te nauw geplant worden zodat de spruiten de kans krijgen om zo veel mogelijk uit te dikken en zo hoge opbrengsten kan afleveren (door het hoge aantal spruiten op de stam).

Het belangrijkste en gezamelijke voordeel van al deze rassen is de sterke houdbaarheid op het veld. Dit zorgt in een jaar waar de afrijping van de spruiten zeer snel verloopt voor de nodige flexibiliteit op uw bedrijf tijdens het oogsten. Een onmisbare troef achter de hand!

Voor de verse markt

Abacus en Albarus blijven twee zeer betrouwbare standaardrassen in het begin en op einde van de teelt. Ervaren telers weten dat men steeds op het potentieel van deze rassen kan bouwen. Cobelius  en Martinus zijn de twee nieuwe betrouwbare rassen voor de B-markt. Het grote voordeel van deze twee rassen is hun sterke veldhoudbaarheid. Zijn deze rassen al klaar om te oogsten, maar dit komt nog niet uit in uw planning? Dan kunnen ze even blijven staan op het veld, zonder snel te verouderen. Bovendien leveren ze spruitjes met een uitstekende houdbaarheid. Naast deze vier hoofdrassen hebben wij natuurlijk andere rassen met sterke eigenschappen voor u om te kiezen. Denk hierbij aan GladiusProfitusSGB1587GigantusBelindusClodius en Splendus. Deze zijn te vinden in de brochure spruiten voor de verse markt!

Specialiteiten

Ook beschikken we over enkele speciale producten zoals de Frivoletta specialiten.

Download hier uw spruitkool informatie!