Bloemkool | Syngenta Belgie

De beste rassenkeuze in bloemkool

Maak kennis met onze prachtige bloemkoolrassen

Het hele seizoen een mooie strake bloemkool kunnen leveren? Daarvoor zijn teeltplanning en rassenkeuze erg belangrijk. Syngenta helpt u hierin en biedt u een breed assortiment aan: van vroeg naar laat, voor alle gewenste sortering en markten. Onze rassen zijn sterk tegen veldslijtage en leveren steeds prachtige bloemkolen.

Voor de industrie

Onze rassen Gohan, Clarina en David zijn echte toppers. Dankzij een korte groeiduur kunt u goed plannen en met zekerhied oogsten! Ook zijn de kolen zwaar en vast, en daardoor zeer gewaardeerd door de industrie.

  • Java (SGC3083) - NIEUW!

In uitvoerige praktijktesten is gebleken dat Java (SGC3083) een mooie aanvulling is in het huidige rassenassortiment voor de bloemkool-industrieteelt. Java kent dezelfde kwaliteiten als topras David: uitstekende koolkwaliteit, excellente vastheid en hoge opbrengst. Het ras is geschikt voor zowel 1ste als 2de vrucht, met 3 à 5 groeidagen meer dan David in 1ste vrucht en 5 à 7 dagen meer ten opzichte van David in 2de vrucht. Java heeft dus iets meer tijd om zijn bladmassa goed te ontwikkelen en heeft een goede groeikracht en zelfdekbaarheid. Het planttype is echter heel gelijkaardig aan David en we raden dus aan om dezelfde stikstofgift aan te houden.

Syngenta - Java open dag

  • David, zaaien om zekerheid te oogsten

David mag in uw teeltplanning neit ontbreken! De goede resultaten van voorgaande jaren geven aan dat dit ras u een stabiele en oogstzekere bloemkoolteelt biedt zowel voor eerste als voor tweede vrucht. David heeft met zijn korte groeiduur een ideale uitgangspositie om dé basis te vormen voor uw teeltplanning in zowel eerste als tweede vrucht! De zware vaste kool overtuigde reeds menig telers onder u. En wij verzekeren u dan ook dat David u ook dit jaar op deze vlakken niet in de steek zal laten. Belangrijk om aan te geven dat David voldoende bemesting vraagt bij de start en bij voorkeur in trays wordt opgekweekt. Dit om de beste resultaten te bereiken en u zo de zware en vaste kool alle mogelijke kansen geeft om uit te groeien tot een maximale opbrengst!

Industriegroenten

  • Gohan, perfecte aanvulling op David

Als aanvulling in de planning kan u ook Gohan inplannen. Met 5-7 extra groeidagen vormt Gohan een goede spreiding David en andere rassen met kortere groeiduur om op dezelfde datum te planten.
Net als David wordt Gohan gekenmerkt door een zeer vaste en zware kool. Gohan heeft echter wel op tijd afdekking nodig. Mogelijk kunnen alle kolen al vroeg voor de oogst afgedekt worden, om deze maximaal te laten uitgroeien (door goede vastheid is dit mogelijk) en dus in een kort oogstmoment gesneden te worden. De bladstand van Gohan is omvangrijker en heeft dus minder stikstof nodig dan David.

Bloemkool industrie

  • Clarina, knolvoetresistente dubbeldoele topper

Ons knolvoetresistent ras Clarina vormt voor vele telers nog steeds een belangrijke basis voor hun bloemkoolteelt. Het geeft een zekerheid op percelen waar vaak al kolen of kruisbloemige groenbemesters gestaan hebben. Net als bij David is belangrijk om steeds voldoende aandacht te schenken aan een goede basisbemesting bij Clarina. Beiden worden bij voorkeur in trays opgekweekt om zo de bladgroei nog meer te stimuleren en het risico op boorders te beperken.

U vindt alle groeiduren in de teeltplanning hieronder (ook te downloaden verder op deze pagina) en meer informatie over alle onze bloemkoolrassen in onze brochures!

Syngenta - teeltplanning bloemkool industrie

Voor de verse markt

De perfecte presentatie in de kist? Daar gaat u voor! We beschikken over zeer sterke rassen en die stellen graag aan u voor. Deze rassen mogen volgens ons niet in uw teeltplanning ontbreken!

  • Clarina blijft topper voor zomer en najaar!

Zijn knolvoetresistente eigenschap, goede en betrouwbare kwaliteit, sterke gezondheid en goede uniformiteit zorgen dat dit ras zeer gewild is zowel door telers als door handel! Zorg voor een voldoende stikstofbemesting en voldoende vochtige bodem om deze topkwaliteit steeds te handhaven. De gezondheid in het najaar maakt van Clarina de sterkste van alle rassen.

Clarina
Clarina telt in volle zomer ongeveer 74 groeidagen.

  • Ansari nieuw topras voor volledige seizoen

Ansari is een nieuwe telg in de familie van de verse markt rassen. De opgerichte bladeren en gesloten onderkant maken van Ansari een kool met een heel mooi planttype op het veld maar ook in de kist. Ansari blijkt in volle zomer zeer sterk tegen gespleten kolen maar ook in het najaar verdient het zeker zijn plaats door zijn goede gezondheid. Een nieuwe topper dus in het assortiment!

Ansari
Ansari telt in volle zomer ongeveer 72 groeidagen.

  • NIEUW! Karen, late herfst bloemkool

Uit de praktijk is gebleken dat Karen een welkome aanvulling is aan het huidige assortiment! Verleng uw bloemkoolseizoen met Karen, een laat ras met sterke eigenschappen. Karen is sterk op bladziektes, heeft een mooie bladkrans en produceert kwalitatieve mooie kolen door een perfecte zelfdekbaarheid. Dit zijn zekere pluspunten, aangezien de lastige en onvoorspeelbare weersomstandigheden van afgelopen seizoenen.

Karen (SGC4040)
Karen telt 95 tot 105 groeidagen.

  • Faraday blijft vaste waarde

Faraday blijft nog steeds een niet te missen ras in de planning. Groeidagen komen ongeveer overeen met Clarina. En ook gezondheid is nagenoeg even sterk. Kan ook van vroeg tot laat geteeld worden.

Faraday
Faraday heeft in volle zomer ongeveer 74 groeidagen.

  • Korlanu korte groeier voor voorjaar en zomer

Korlanu combineert een goede groeikracht met een uitstekende gezondheid en goede koolkwaliteit. Uitstekend inzetbaar voor voorjaar, zomer en najaar. Uitstekend te combineren in zelfde planting met een ras met iets langere groeiduur bvb Faraday of Ansari.

Korlanu
Korlanu telt in volle zomer 68 groeidagen.

Meer lezen over deze rassen, die zeker in de smaak vallen bij veel telers? Ze delen HIER hun ervaring met u (testimonials van Nederlandse telers). Ook beschikken we over moderne soorten zoals de gekleurde paarse, oranje en groene bloemkool.