You are here

Uw tomaten specialist: Pieter Stijnen

Pieter Stijnen aan de slag als nieuwe crop advisor

Op zijn veertigste begon Pieter Stijnen bij Syngenta aan een nieuwe uitdaging als crop advisor. Sinds begin dit jaar bezoekt hij tomatentelers in België en in Groot-Brittanië. Hij geeft hen advies over de rassen die Syngenta verdeelt.

Toch kan je moeilijk zeggen dat Pieter nieuw is in de wereld van de tomaten. Integendeel ! Hij heeft al vele jaren ervaring op zijn teller staan en ook zijn opleiding kreeg hij in de tuinbouwschool. “Na het behalen van mijn diploma werkte ik 5 jaar als leerkracht in de tuinbouwscholen van Mechelen en Hoogstraten. Daarna was ik 7 jaar teeltman en bedrijfsleider op een groot tomatenbedrijf dat zich toelegde op speciale soorten. Ik was er verantwoordelijk voor de aansturing van de serre en het klimaat maar ook voor de evaluaties van het personeel en de aankoop van het materiaal.”

Pieter Stijnen, tomatenspecialist
Pieter koos voor Syngenta omdat hij toe was aan iets nieuws. “Ik wou vooral minder bureauwerk en opnieuw meer tussen de planten en de telers staan. Mijn functie als crop advisor is dus ideaal. Het is mijn taak om zaden van onze rassen te verkopen, maar ook om nieuwe rassen te introduceren op de markt. Ik wil in eerste instantie een goede band opbouwen met onze telers door hen degelijk advies te geven. Als mijn telers tevreden zijn, dan maakt dit mij gelukkig.” In België heeft Pieter een tachtigtal telers in zijn portefeuille, in Groot-Brittanië zijn dat er ongeveer twintig. “Waarom ze in Groot-Brittanië een beroep doen op iemand uit België? Omdat wij samen met Nederland aan de wereldtop staan. Ons land is voorloper op het vlak van nieuwe rassen. Onze tomaten worden verdeeld over heel Europa.

“De Epundo is een tomaat met een handleiding, maar eentje waar ik sterk in geloof”

Eén van de tomatenrassen die Pieter wil promoten bij de telers is de Epundo. Zelf gelooft hij sterk in de kwaliteiten ervan. “Het is een ras met een heel goede vroege productie. De plant levert meer opbrengst dan de meeste concurrenten in het standaardsegment. De vrucht is mooi rood en glanzend. Dat is een voordeel dat door de winkels naar waarde wordt geschat.” Toch is Epundo een ras dat door nog niet zoveel telers geproduceerd wordt. “Dat de plant nogal lang is, maakt hem minder geschikt voor lage serres”, verklaart hij. “Maar belangrijker is voor mij wel dat Epundo niet gevoelig is voor botrytis en witziekte. Twee desastreuze ziektes in de tomatenteelt. Epundo is een generatieve plant met een constante zetting en een matige groeier. Dat maakt het dan weer wat moeilijker om hem samen met andere rassen te telen die vaak sneller groeien. En bovendien moeten telers er ook rekening mee houden dat de Epundo niet geschikt is om onder belichting te zetten.” Waar ziet Pieter de Epundo dan wel tot zijn recht komen? “Wel, ik raad hem aan aan tuinders die de plant op kracht willen houden. Epundo komt perfect tot zijn recht in nieuwe serres met vegetatieve telers die een hoge, vroege productie ambiëren. Het is een plant met een handleiding, maar eentje met sterke resultaten waarin ik persoonlijk sterk geloof.”

Neem contact met Pieter op via: 0477  60 49 12

Interessant voor u:

Sweetelle

De juiste rassenkeuze in tomaat

Maak kennis met een paar van onze toppers!