Mucor spp.

Levenswijze

Mucor en Rhizopus zijn twee veel voorkomende, verwante schimmels die vooral aantasting veroorzaken in de na-oogst van fruit en groenten, maar ook kunnen groeien op bv. brood.

Rhizopus kan goed als saprofyt leven in periodes tussen gewassen. Mucor overleeft waarschijnlijk met de dikwandige zygosporen in gewasresten. Beide schimmels maken zowel zygosporen als sporangiosporen die makkelijk door de wind kunnen worden verspreid. Het zijn allebei schimmels die de plant alleen via wonden kunnen infecteren, ze kunnen  via de kleinste wondjes binnenkomen. In de vruchten scheiden ze eiwitten uit waardoor de cellen van de plant doodgaan en er snel een ‘lekkende’ vrucht ontstaat.

Er is geen specialisatie van deze schimmels op bepaalde gewassen bekend.

Waardplanten

Vooral bekend in aardbei en ander zacht fruit, ook de meeste andere groenten en fruitsoorten en granen.

Symptomen

Eerst ontstaat een verkleuring van het vruchtweefsel, daarna wordt de aangetaste plek zacht en nat. Rhizopus geeft een wit pluizig waas van schimmeldraden met zwarte spikkels, de vruchtlichamen. Mucor heeft een iets dichter mycelium met grijze sporendragers.

Omstandigheden

Voor Rhizopus is de minimum temperatuur voor sporenkieming 6 oC, voor sporenvorming 8-10 oC. Mucor kiemt ook nog bij 0 oC, maar de meeste soorten kiemen niet meer bij temperaturen boven 27 oC. RV heeft niet veel invloed op aantasting, omdat de wonden de schimmel van vocht voorzien. Mucor aantasting wordt wel geassocieerd met temperaturen rond 18 oC en hoge RV, omdat de sporulatie dan optimaal is.

Teeltmaatregelen

Hygiënemaatregelen:
Verwijder rijp fruit en gewasresten
Gebruik plastic zodat geen contact met de grond ontstaat
Goede hygiëne tijdens plukken, verpakken, opslaan en transport
Voorkómen van verwondingen
Voor Rhizopus: temperatuur onder de 6 oC houden in de na-oogst fase
Cultivars gebruiken met dikkere cuticula