Na alle neerslag toch serieuze kansen voor witziekte in wortelen.
Na alle neerslag van de afgelopen periode zullen weinig worteltelers direct denken aan het optreden van witziekte. Toch kan dat binnenkort een serieus risico zijn. Tim Dheygere deelt zijn visie op de aanpak van de schimmel.
Het risico schuilt er in dat het wortelgestel van de wortelen door alle neerslag maar matig is ontwikkeld. Ze zijn lui geworden. En dan kan een korte periode zonder neerslag al voldoende zijn voor droogtestress. En elke wortelteler weet dat witziekte juist dan toeslaat.
De gewasbeschermingsadviseur van Syngenta voegt daar nog aan toe dat de wortelen op veel percelen de laatste tijd weinig zijn gegroeid door de neerslag en relatief lage temperaturen van mei en juni.
“De gewassen hebben een tijdje vrijwel stil gestaan en dat is niet bevorderlijk voor de conditie van de wortelen. Gelukkig is het inmiddels wat warmer en zit de groei er nu beter in. En een gewas dat vitaal is en vlot groeit zal minder gevoelig zijn voor schimmels.”
Regelmatig inspecteren
Ondanks de gunstige omstandigheden is het volgens Tim van groot belang om het gewas regelmatig te inspecteren en vanaf half juli niet meer te wachten met de eerste fungicidebespuiting.
“Als je eenmaal witziekte in je gewas hebt, krijg je het er niet zomaar weer uit. En een gewas dat is verzwakt door witziekte is weer een makkelijker prooi voor de alternaria. De beste garantie om de schimmel uit het gewas te houden is een tijdige start van de preventieve bespuitingen”, stelt Tim.
“Dus niet uitstellen als het veilig lijkt of als je net op vakantie zou, maar gewoon doen.
Advies
Ortiva® Top is wat Tim betreft de beste kandidaat voor de eerste bespuiting. “Die is sterk op witziekte en als je die bespuiting na ongeveer drie weken herhaalt geef je ook een goede bescherming tegen vroege alternaria. Later in het seizoen kunnen de telers dan nog kiezen voor één of twee bespuitingen met Geyser.”
Ravibis™
Wanneer er toch witziekte in het gewas aanwezig is, bijvoorbeeld door een late start of een te ruim interval, kunnen telers er vanaf dit jaar voor kiezen om het nieuwe middel Ravibis™ van Syngenta in te zetten. “Ravibis™ is een groen middel uit de hoek van de basisstoffen”, weet Dheygere. “Het is een contactfungicide dat ook een curatieve werking heeft. Ravibis™ kan toegevoegd worden aan Ortiva Top of Geyser om de curatieve werking te versterken. Wanneer je Ravibis™ combineert met chemie, hoef je er niets extra bij te mengen. Als je na een chemisch schema zou beslissen om nog een keer terug te komen met een groen middel, kun je Ravibis™ ook solo toepassen. Dan is wel het advies om het te combineren met een uitvloeier. Dit verbetert de verdeling op het blad.
Ravibis™, een sterke groene oplossing
Ravibis™ is een biologische oplossing van natriumwaterstofcarbonaat. Deze stof kan helpen bij de bescherming tegen witziekte. Het is een contactfungicide dat ook een curatieve werking heeft.
Ravibis™ heeft de volgende werkingsmechanismen:
De schimmeldraden verschrompelen door osmotische druk; Ravibis™ onttrekt dus vocht aan de schimmel.
Natriumwaterstofcarbonaat verhoogt de pH waardoor de groei van de schimmel wordt geremd.
Het werkt als een contactfungicide door de celwanden van de schimmel te verzwakken
Ravibis™ mag 8 keer per teelt worden toegepast met een interval van 10 dagen. Het kent geen MRL-restricties. Toepassen van een uitvloeier verbetert het effect van Ravibis™; Trend 90 blijkt in de praktijk voor dit doel het beste te voldoen. Ravibis™ is toegestaan in biologische teelt.