Weeromslag en snelle gewasgroei ideaal voor bladschimmels in uien

Veld

Het weer van de afgelopen periode is ideaal voor bladschimmels in uien. Door de groeispurt die veel gewassen doormaken, wordt ook het microklimaat gevaarlijker. Bij de bestrijding van de schimmels komt steeds meer de nadruk te liggen op (nieuwe) preventieve middelen.

“Het weer is echt volledig omgeslagen”, constateert Steven Dorrestijn. “Na een lange periode met droogte hebben we nu te maken met wisselende neerslag en vaak drukkend, broeierig weer. Ideaal voor de bladschimmels in uien.” Aan het begin van het seizoen gaat in de praktijk de aandacht vooral uit naar valse meeldauw. Deze schimmel houdt van bewolkt en broeierig weer. Dorrestijn ziet ook dat, ondanks de grote verschillen in ontwikkeling tussen percelen, veel uiengewassen momenteel een groeispurt doormaken.

“Het gewas gaat sluiten en daardoor verandert het microklimaat onderin het gewas. Daarin voelen schimmels zich vaak prima thuis.”

Omslag bij bestrijding

Bij de bestrijding van de bladschimmels in uien staan de telers volgens de Crop Advisor van Syngenta aan de vooravond van een omslag. Dit heeft alles te maken met de aanstaande intrekking van de toelating van mancozeb. “We weten nog niet exact wanneer dit gaat gebeuren”, aldus Dorrestijn, “maar we weten wel dat we in het kielzog ook het enige curatieve middel tegen valse meeldauw kwijt raken. Door z’n lange incubatietijd van 10 tot 20 dagen is het bij valse meeldauw echt opletten geblazen met het spuitschema. Telers doen er goed aan om al dit seizoen ervaring op te doen met een 100% preventieve aanpak van die schimmel.”

Op het front van de preventieve middelen is gelukkig ook goed nieuws te melden: Syngenta komt dit jaar met een nieuw preventief fungicide dat werkzaam is tegen alle bladschimmels in uien Orondis® Plus Ortivar®.  “Het middel komt in een combipack”, weet Dorrestijn. “Het komt het beste tot zijn recht wanneer je het vroeg en preventief in het spuitschema plaatst. Het nieuwe middel mag meerdere keren per seizoen worden ingezet en heeft een lage hoeveelheid actieve stof.”

Naar de toekomst toe moeten uientelers volgens Dorrestijn nog strategischer gaan nadenken bij de aanpak van de valse meeldauw. “We gaan voor die schimmel straks alle middelen nodig hebben die zijn toegelaten. Je moet echt van tevoren je aanpak uitstippelen.”

Nu al alert zijn op bladvlekken

Hoewel witvlekkenziekte vaak pas later in het seizoen de kop opsteekt, is het volgens Dorrestijn toch belangrijk om al binnenkort in actie te komen tegen deze schimmel. “Bladvlekken zijn vaak al veel eerder in het gewas aanwezig dan de teler in de gaten heeft. De schimmel zit meestal onderin op de oudere bladeren. Bij neerslag spatten de sporen makkelijk omhoog. Maar wat vooral verraderlijk is, is dat het gewas later in het seizoen amper meer opdroogt en dan kan bladvlekkenziekte behoorlijk uit de bocht vliegen. De middelen tegen bladvlekkenziekte moeten worden opgenomen door het blad. Daarom adviseer ik om de bladvlekken vanaf 1 juli mee te nemen in het spuitschema. Je kunt de planten dan nog vier keer goed raken voordat het gewas gaat strijken. Vanaf dat moment kun je alleen de bovenkant van het gewas nog raken”, waarschuwt Dorrestijn.