You are here

Met de hoge vangsten van de 2e generatie fruitmot is het nu zaak om uw fruit goed te beschermen!

Peer
26.07.2018
Fruitmot

De laatste weken zien we in het hele land de vlucht van de 2e generatie fruitmot. In veel vallen vinden we meer dan 20 motten per valletje! Dit vormt een serieuze bedreiging!

Er zijn nu volop fruitmot inboringen van vroege aantastingen te vinden op appels en peren. Bij Conference vonden we half juni al de eerste geslaagde inboringen. Op dit moment is er ook een groot risico op overlopers. Een enkele larve kan dan een heel cluster beschadigen. Als u ook inboringen vindt, heeft u de waarnemingen van de valletjes niet meer nodig en weet u zeker dat u adequaat moet handelen!

Zoals het er nu naar uit ziet zullen de eerste gelegde eitjes deze week uitkomen. Om schade te voorkomen, is het aan te bevelen om deze week een behandeling met Affirm® uit te voeren. Affirm werkt binnen 1 uur en zorgt er bovendien voor dat er geen vraatschade aan de vruchten ontstaat. Bij een dosering van 3kg/ha bent u 10-14 dagen goed beschermd tegen de fruitmot en bovendien andere rupsen. Ook met het huidige zonnige weer kunt u vertrouwen op een sterke werking, doordat Affirm minder gevoelig is voor afbraak door UV-straling (dan bijvoorbeeld virussen).

Kies voor een zeer korte 0-residu termijn

Gezien het droge seizoen en de geringe uitgroei van de vruchten is er een grote kans dat u dit jaar een extra residu terug gaat vinden. Affirm biedt hierin ruimte. Met een wachttijd voor 0-residu van slechts drie dagen is Affirm het enige sterk werkende middel dat geen residu achterlaat.

Houd rekening met nuttigen

Terecht speelt in de fruitteelt het effect van middelen op nuttigen een belangrijke rol. Over de effecten van Affirm doen allerlei verhalen de ronde en de algemene beleving is dat het product schadelijk is voor oorwormen, roofmijten en roofwantsen.

Syngenta heeft onderzoek gedaan naar het effect van Affirm ten aanzien van nuttigen in de boomgaard. In dit onderzoek wordt het effect op nuttigen ook gemeten met meer toepassingen dan volgens het etiket is toegestaan. Uit alle onderzoeken blijkt dat het effect op oorworm, roofwants, roofmijt en gaasvlieg neutraal is, en zeker niet de balans uit de boomgaard haalt.(zie link) 

Affirm kan op basis van de resultaten uit diverse veldstudies veilig ingezet worden in de gangbare fruitteelt.

Advies

Juist vanwege de sterke en snelle werking in combinatie met het korte residutermijn. Adviseer ik u om deze week de eerste bespuiting met Affirm uit te voeren.

Zowel voor Appel en Peer geldt:

  • Affirm 3kg/ha- herhalen na 10-14 dagen.
  • De toevoeging van 125ml Agral Gold per 1000L water versterkt de werking van Affirm.
  • Toepassen na zonsondergang
  • Neem de driftbeperkende maatregelen in acht.

Tip om uw bomen te beschermen tijdens de droogte?

Uw boom lijdt onder de droogte. Isabion helpt om de vochthuishouding van uw boom te verbeteren en de droogtestress te ondervangen.

U kent Isabion van de toepassing tijdens de bloei/zettingsperiode. Isabion is een plantversterker wat de stress van de plant ondervangt.

Een belangrijk bestanddeel van Isabion is Proline (130g/ltr). Proline is een belangrijk aminozuur dat helpt in de regulering van de huidmondjes. Door de huidmondjes te openen of te sluiten reguleert de plant zijn vochthuishouding. Door de verbeterde regulering door Isabion neemt ook de gevoeligheid voor zonnebrand af.

Juist in deze periode is het raadzaam om met een interval van 10 dagen Isabion toe te passen.

U kunt Isabion inzetten in een dosering van 2,5ltr/ha. Dit kunt u om de 10 dagen herhalen. Isabion is getest en geeft geen verruwing.