Bescherming tegen bewaarziekten en fruitmot

Conference peren aan boom

Bescherming tegen bewaarziekten en fruitmot


Na de droogteperiode en hittegolf van vorige week hebben we afgelopen weekend bijna overal wel wat regen gekregen. De hoeveelheid was enorm afhankelijk van regio tot regio. Op sommige plaatsen is er naast de regen nog een plaatselijke windhoos gepasseerd.  De oogst van conference-peren start  volgens een eerste inschatting  rond 23 augustus. Voor de pluk begint, is het van groot belang de vruchten een goede bescherming te geven tegen alle mogelijke bewaarziekten.

Met de regen en hier en daar een plaatselijke storm hebben de vruchten een groeistoot gekregen of zijn ze heen en weer geslingerd. Hierdoor ontstaan er allerlei kleine miniscule scheurtjes (zie je niet altijd met het blote oog!). Dit zijn ingangspoorten voor bewaarziekten. Nu is het aangewezen die af te dekken met een zeer sterk fungicide met een korte veiligheidstermijn. De actieve stof fludioxonil in SWITCH®/SERENVA®/ GEOXE®/SAFIR® heeft de sterkste en breedste werking tegen de belangrijkste bewaarziekten. SWITCH/SERENVA en GEOXE/SAFIR zijn de ideale middelen om nu in te zetten voor de oogst. Ze combineren een sterke en brede werking en kunnen tot 3 dagen voor de oogst worden gebruikt. SWITCH/SERENVA heeft naast een uitstekende preventieve werking van de actieve stof fludioxonil een curatieve werking door de aanwezigheid van cyprodinil. Met de curatieve werking van SWITCH/SERENVA  kan je de latente aantastingen aanpakken.

De dosering van SWITCH/SERENVA bedraagt 0,5 kg/ha fruitboomhaag( LWA) of 0,75 kg/ha standaardboomgaard. GEOXE/SAFIR past u toe in een dosering van 0,25 kg/ha fruitboomhaag (LWA) of 0,375 kg/ha standaardboomgaard (omrekeningsfactor 1,5 van LWA naar standaardboomgaard). Bij hogere plantages mag je maximaal 0,45 kg/ha standaardboomgaard of kg/ha grondoppervlak GEOXE/SAFIR inzetten. 

Laat je niet verrassen door de tweede generatie fruitmot


Het is raadzaam en aangewezen de vallen voor fruitmot heel goed op te volgen.  Op percelen met een vroege eerste generatie is de kans groot dat er een tweede generatie  volgt.  Nu kort voor de oogst kan je alleen nog middelen inzetten met een korte veiligheidstermijn.  
Voor een goede bestrijding zonder risico op residu is AFFIRM® op dit moment nog het enige effectieve beschikbare middel. Affirm heeft een wachttijd van 3 dagen.AFFIRM pas je toe aan 2 kg/ha fruitboomhaag of 3 kg/ha standaardboomgaard. Bij aanhoudende druk kan je de behandeling nog eens herhalen. Affirm mag je maximaal 3 keer inzetten.  Naast de erkenning op fruitmot, heeft de ervaring ons geleerd dat AFFIRM tevens bladrollers, bladmineerders en andere rupsen bestrijdt.

Klik hier voor etiket informatie van SERENVA                                  Klik hier voor etiket informatie van SWITCH

Klik hier voor etiket informatie van GEOXE                                       Klik hier voor etiket informatie van SAFIR

Klik hier voor etiket informatie van AFFIRM