Bescherm uw fruit tegen bewaarziekten en fruitmot

Conference peren in fruitkist

Na een lange droogteperiode hebben we sinds vorige week dinsdagnacht overal wel wat regen gekregen.  De storm was heviger dan de regen. De hoeveelheid regen is enorm afhankelijk van regio tot regio.  De oogst van Conference peren start zeer vroeg rond 20 augustus. Voor de pluk begint is het van groot belang de vruchten een goede bescherming te geven tegen alle mogelijke bewaarziekten. Met de storm zijn de vruchten heen en weer geslingerd en ontstaan er allerlei kleine miniscule scheurtjes (zie je niet altijd met het blote oog!).  Dit zijn ingangspoorten voor bewaarziekten. Nu is het aangewezen die af te dekken met een zeer sterk fungicide met een korte veiligheidstermijn.

 
GEOXE, Fongicide
SAFIR, Fungicide
SWITCH® en GEOXE®/SAFIR® zijn de ideale middelen om nu nog in te zetten voor de oogst. Ze combineren een sterke en brede werking en kunnen tot 3 dagen voor de oogst worden gebruikt. SWITCH® is het enige bruikbare middel in het afspuitschema met een curatieve werking. Met de curatieve werking van SWITCH kan je de latente aantastingen aanpakken.
De dosering van SWITCH bedraagt 0,5 kg/ha fruitboomhaag( LWA) of 0,75 kg/ha standaardboomgaard. GEOXE/SAFIR past u toe in een dosering van 0,25 kg/ha fruitboomhaag (LWA) of 0,375 kg/ha standaardboomgaard (omrekeningsfactor 1,5 van LWA naar standaardboomgaard). Bij hogere plantages mag je maximaal 0,45 kg/ha standaardboomgaard of kg/ha grondoppervlak GEOXE/SAFIR inzetten. 

Laat je niet verrassen door de tweede generatie fruitmot

Vorige week was er een piekvlucht in de tweede generatie van de fruitmot. Nu kort voor de oogst kan je alleen nog middelen inzetten met een korte veiligheidstermijn. 

Voor een goede bestrijding zonder risico op residu is AFFIRM® op dit moment nog het enige effectieve beschikbare middel. AFFIRM heeft een wachttijd van 3 dagen. AFFIRM pas je toe aan 2 kg/ha fruitboomhaag of 3 kg/ha standaardboomgaard. Bij aanhoudende druk kan je de behandeling nog eens herhalen. AFFIRM mag je maximaal 3 keer inzetten. Naast de erkenning op fruitmot, heeft de ervaring ons geleerd dat Affirm tevens bladrollers, bladmineerders en andere rupsen bestrijdt.

Zie onderstaande video Geoxe voor optimale bescherming tegen bewaarrot.