Rariteiten in het maïsveld. Wat te doen?
Dit bizarre voorjaar waar het afwisselend te koud, te heet, te nat of te droog was, vertaalt zich al snel visueel bij de (maïs)planten. We gaan hieronder kort op een aantal fenomenen in. Wat zijn ze, en moet u al dan niet actie ondernemen? We zien de laatste dagen:
Spuitschades:
Herstelt zich doorgaans weer snel
“Bonte gewassen”, verklevingen/sigaarvormers of gele planten
De maïs groeit op dit ogenblik hard, soms zijn er te late herbicidentoepassingen gebeurd of correcties met groeistoffen. Hoe groter de planten hoe meer groeistoffen deze kunnen opnemen. Hierdoor kunnen soms bovenstaande verschijnselen optreden. Hier kun je verder niks aan doen en dit groeit er als goed is vanzelf weer uit. Bladeren kunnen door de snelle groei niet goed ontvouwen en vertonen daardoor de gedraaide krans (sigaarvorm). Als deze vastzittende bladeren loskomen, vallen ze op door de wit/gele kleur in het perceel doordat deze bladeren tijdelijk geen zonlicht hebben ontvangen (geen fotosynthese). Ook dit proces herstelt zich vrij snel weer en na enkele dagen toont de plant zich weer normaal.
Dichtgeslagen gronden door hevige regenval en heksenbezem
Maïs kan max. twee dagen onder water staan daarna sterft ze af. Risico bij onder water staan is “heksenbezem” een schimmel (Scleropthora macrospora) die zich uit in een verkeerde ontwikkeling van de kolf. Er worden ipv korrels kleine blaadjes gevormd. Deze schimmel tast de maïs met name aan in het kiemplantstadium (tot 4-blad). Het aantastingspercentage is vaak laag en daardoor valt de schade mee.
Paarsverkleuringen of andere stressvertoningen van de maïsplant
Dit komt doordat de bodem dichtgeslagen is en de wortels niet bij benodigde elementen kan komen zoals fosfaat (is immobiel). Daarnaast kan het zijn dat het bodemleven dat normaal gesproken de aanvoer van nutriënten verzorgt, niet actief is. Reden kan zijn omdat het te koud, te nat of te droog is.
Advies:
Schoffel wanneer het land goed opgedroogd is tussen de rijen. Het beste doet u dit vanuit beide richtingen om zoveel mogelijk lucht in de bodem te krijgen.
Uitstoelers
Met name bij maïsrassen die een zeer snelle jeugdgroei kennen. Na een lange koude periode en de nu de ideale omstandigheden kunnen de rassen die vanuit hun genetica zeer snel willen groeien wat uitstoelers vormen. Dit is niet kwalijk. Sterker nog: bij een komende droogteperiode kan de hoofdplant reserves halen uit deze zijscheuten.