Hogere temperatuur betekent rupsen op komst!

Affirm artikel

In mei steekt vaak de koolmot zijn kop op. Op dit moment is de druk nog matig door het relatief koude weer, maar de motjes zijn wel aanwezig.

Warmer weer is in aantocht en daar horen ook de veranderingen in de natuur bij. Door het warmere weer kunnen we een snelle toename van rupsen verwachten. Een vroege inzet van Affirm geeft het beste effect op de bestrijding van koolmotrupsen. Door de rupsjes aan te pakken als ze nog zeer jong zijn, behaalt u het beste bestrijdingseffect. Affirm is zeer sterk op rupsen, ondanks de hele lage hoeveelheid actieve stof. En als bijkomend voordeel, heeft Affirm een nevenwerking op tripslarven.

Tijdstip van toepassing?

Belangrijk is vooral het tijdstip van de dag waarop u Affirm toepast. Bij zeer zonnig weer kan Affirm deels worden afgebroken door UV-straling. Dit gebeurt dan voornamelijk in het eerste uur na toepassing. Door juist toe te passen tijdens donker of bewolkt weer of in de schemering, behoudt u de beste effectiviteit van Affirm. Met behulp van een opnameverbeteraar of uitvloeier komt Affirm gemakkelijker en sneller door de waslaag heen en dieper in het hartje van de plant. Hierdoor komen de kleine koolmotrupsen zo snel mogelijk met Affirm in aanraking voor het gewenste resultaat.Belangrijk is vooral het tijdstip van de dag waarop u Affirm toepast. Bij zeer zonnig weer kan Affirm deels worden afgebroken door UV-straling. Dit gebeurt dan voornamelijk in het eerste uur na toepassing. Door juist toe te passen tijdens donker of bewolkt weer of in de schemering, behoudt u de beste effectiviteit van Affirm. Met behulp van een opnameverbeteraar of uitvloeier komt Affirm gemakkelijker en sneller door de waslaag heen en dieper in het hartje van de plant. Hierdoor komen de kleine koolmotrupsen zo snel mogelijk met Affirm in aanraking voor het gewenste resultaat.

Ons Affirm advies op een rijtje:

  • Zet Affirm zo vroeg mogelijk in bij het begin van de teelt, dus zodra eiafzet wordt waargenomen
  • Voorkom dat Affirm te veel wordt blootgesteld aan UV-straling
  • Dosering is 1,5 kg per hectare
  • Pas Affirm maximaal 3 keer toe, met een interval van minimaal 7 en maximaal 9 dagen. Affirm heeft een veiligheidstermijn van 3 dagen voor de meeste koolsoorten (7 dagen voor Chinese kool en boerenkool)
  • Pas een hulpstof toe om de opname te verbeteren
  • Lees voor het gebruik van Affirm de toepassingsvoorwaarden op het etiket