Wij gaan dit samen aan

Afgelopen zomer reisde ik naar Noord-Italië om verschillende boerderijen en ons Syngenta-kantoor in Milaan te bezoeken. Iedereen die de reis met de trein van Bazel naar Milaan heeft gemaakt, weet dat het fantastisch is. Langs enorme bergen en diepblauwe bergmeren bezaaid met zeilboten die door het zomerlicht gleden. Na een nacht in Milaan reisden we door Lombardije en Piemonte, met hun uitgestrekte glooiende heuvels en rijke landbouwgrond, beroemd om de productie van druiven en hazelnoten. De charme van het gebied, met zijn pittoreske dorpjes, hartverwarmende mensen en heerlijk eten, wordt terecht wereldwijd erkend. Ons team bracht een gezellige zomeravond door met druiventelers en andere boeren op het terras van een prachtig restaurant omringd door eeuwenoude bomen. De zon ging onder tijdens een gepassioneerd en leerzaam gesprek over landbouw, terwijl ik genoot van de beste pasta en wijn die ik ooit had geproefd.

Als we nu naar het nieuws kijken, wordt het zoveel moeilijker om deze mooie dagen te onthouden. Het is onmogelijk om niet diep bedroefd te zijn door beelden van de lege straten en overvolle ziekenhuizen van Milaan en door het feit dat Italië nu wordt belast met meer gevallen van coronavirus en sterfgevallen dan China. Hoe kan dit zijn gebeurd? En nog belangrijker, wat kunnen we nu doen om deze wereldwijde gezondheidscrisis te overwinnen en hier samen doorheen te komen? Als CEO van Syngenta breng ik veel tijd door met reizen over de hele wereld en ontmoet ik boeren die vertrouwen op onze producten, diensten en advies om de gewassen te telen die ons allemaal voeden. Vorig jaar heb ik telers ontmoet in 15 landen, met zeer verschillende economische en culturele achtergronden, die allerlei soorten boerderijen runnen. Ongeacht hun verschillen hadden ze één ding gemeen: een enorme passie om de wereld te voeden en voor onze planeet te zorgen.

Deze mensen houden van wat ze doen. Zo ook wij bij Syngenta.

Het nieuwe coronavirus vormt een grote extra uitdaging voor boeren, voor Syngenta en natuurlijk voor de hele wereld. De wereldwijde verspreiding van COVID-19 heeft al veel levens verwoest en miljoenen mensen maken zich grote zorgen. Onze samenleving heeft te maken met problemen variërend van baanverlies tot de zorg voor jonge en oude familieleden, terwijl ze zich aanpast aan onbekende nieuwe sociale regels en gedragingen. 

Bij Syngenta nemen we alle mogelijke voorzorgsmaatregelen om onze mensen te beschermen – thuiswerken, sociale afstand houden, veelvuldig handen wassen en nog veel meer. We doen er ook alles aan om onze klanten te ondersteunen, die de gewassen verbouwen waar de wereld tijdens deze crisis op blijft vertrouwen. Zelfs nu veel van onze medewerkers vanuit huis werken, vinden we nieuwe manieren om boeren te ondersteunen met digitale tools en innovatieve technologieën. We leiden meer boeren op online en geven agronomisch advies via livestreaming en videoconferenties. Deze digitale tools kunnen boeren helpen om de juiste gewassen op het juiste moment op een efficiëntere manier te planten - waardoor het gemakkelijker wordt om zelfs grote boerderijen met minder mensen onder moeilijke omstandigheden te beheren.

De huidige crisis laat zien hoe verweven de wereld vandaag is. Dat kan uitdagingen opleveren, maar het maakt ook een aantal opmerkelijke oplossingen mogelijk - oplossingen die gecoördineerde gezamenlijke actie benutten om in de essentiële behoeften van mensen te voorzien. In de huidige situatie zijn boeren over de hele wereld helden die ervoor zullen blijven zorgen dat het aanbod van gezonde en milieuvriendelijke gewassen sterk en betrouwbaar blijft. Onze branche is er trots op een essentiële rol te spelen bij de ondersteuning hiervan. Dit jaar zal zeker de geschiedenis ingaan, niet alleen vanwege de pandemie, maar ook vanwege de vele manieren waarop mensen ervoor kiezen om samen te staan, hun krachten te bundelen en de vitale inspanningen te ondersteunen van degenen die doorgaan met het leveren van de essentiële goederen en diensten die we nodig hebben om leven.

Syngenta staat klaar om de inspanningen van alle overheden te ondersteunen om de betrouwbaarheid van de voedselvoorziening op dit moeilijke moment te waarborgen.

Onze boeren doen er alles aan om genoeg voedsel op ieders tafel te houden, ondanks de vele uitdagingen, zowel technisch als persoonlijk. Ik wil hen persoonlijk bedanken voor hun inzet. En ik wil ook alle opmerkelijke mensen bij Syngenta bedanken die ernaar streven onze boeren te dienen met hun professionaliteit, innovatie en hart. Ik voel me vereerd door de enorme dapperheid, vriendelijkheid en steun die ik heb gezien van de medische professionals in elk deel van de wereld. Deze verontrustende tijd heeft in velen het beste naar boven gehaald. 

Wees voorzichtig en blijf veilig.

Erik

Lees de originele brief op syngenta.com