Al 10 jaar zorgt de Revus-familie voor efficiënte plaagcontrole in aardappelen!
Ruim tien jaar geleden kwam Revus op de Belgische markt. Een product waarmee Syngenta op dat moment de bescherming van aardappelplanten tegen phytophthora op een ander niveau bracht. En dat was ook nodig. Het jaar daarvoor werd immers gekenmerkt door een zware aardappelplaag met heel wat verlies aan rendement en waarbij overduidelijk bleek dat de toenmalige producten heel wat tekortschoten. Caroline Strypstein, Lead Crop Advisor bij Syngenta, schetst de achtergrond waartegen Revus is ontstaan.
Caroline, vertel ons dit avontuur…
“Het is net of het gisteren was, de introductie van Revus op de Belgische markt. De introductie van een nieuw plaagmiddel in 2008 was nochtans geen gewonnen zaak. We kwamen net uit het vreselijke plaagseizoen 2007, dat de toenmalige oplossingen van de markt onder zware druk had gezet. De aardappeltelers wachtten ongeduldig op een robuust product voor de bescherming van de volle loofgroei. Dit is altijd een delicate periode, gezien het gewas heel snel groeit en er elke dag nieuwe bladeren bijkomen. Er bestonden toen reeds oplossingen, maar die ontbraken vaak aan stabiliteit.
Revus, in het laatste proefjaar vóór erkenning, had duidelijk superieure kwaliteiten getoond, dankzij zijn sterke translaminaire werking.”
En Fubol Gold dan? Dat had Syngenta toch ook in zijn gamma. Een systemisch product dat ook inzetbaar was in de periode van volle loofgroei.
“Klopt, maar het bleek vrij snel duidelijk dat de systemische werkingswijze ook haar grenzen heeft. Het product is sterk onderhevig aan resistentievorming tegen plaagstammen die jaar na jaar agressiever worden en veranderen. Recent zien we opnieuw twee dominante stammen de kop opsteken waarbij we het geweer van schouder moeten wisselen. In die zin is mandipropamid een waardig alternatief. Uit de vele testen die we doen, en dat zijn er heel wat in Europa, blijkt dat de mandipropamid-familie, Revus, Pergovi Flex en Carial Star, efficiënt blijft in de strijd tegen schimmelziektes bij aardappelen. In die testen onderzoeken we of onze producten performant blijven en dus geen aanleiding kunnen geven tot resistentie. Een product dat immers minder performant is, kan schimmelziektes resistent maken en onze mandipropamid-familie scoort daarin optimaal. Het doet wat het moet doen en geeft de verschillende plaagstammen geen enkele kans om resistentie te ontwikkelen.”
Je spreekt ook over Pergovi Flex en Carial Star naast Revus. Waarom heeft Syngenta die producten ontwikkeld?
“Wel, Pergovi Flex bevat niet alleen mandipropamid maar ook een volle dosis cymoxanil. Die actieve stof levert een sterke terugwerkende kracht op, waardoor je een soort ‘super Revus’ krijgt. Bovendien is Pergovi Flex hierdoor zeer flexibel in gebruik en kan je de dosis moduleren. Carial Star, ook een lid van de mandipropamid-familie, focust dan weer meer op de eerste Alternaria interventies. Carial Star bevat difenoconazool aan een maximale dosis en is hierdoor het meest geschikt om de eerste cycli van Alternaria, nog steeds een complexe en verraderlijke ziekte, stil te leggen.
Producten zoals Revus, Carial Star of Pergovi Flex zijn betrouwbaar, eenvoudig in gebruik en bijzonder doeltreffend. Dat is geen verkoopspraatje, dat is pure realiteit. Vraag het gerust aan de telers die ze al jaren gebruiken. Zij zijn onze beste ambassadeurs. Als Syngenta kunnen we hen daar alleen maar dankbaar voor zijn omdat ze ons dat vertrouwen geschonken hebben. Maar tegelijk durven we heel duidelijk te stellen dat we dat vertrouwen nooit geschonden hebben.”
De sterke punten van onze producten op basis van mandipropamid
- Sterk preventief product dankzij de persistente translaminaire werking
- Beschermt de nieuwe groei
- Regenvast in een recordtijd