Elke plant telt
Werken met InterraScan en taakkaarten voor variabel poten
In de wereld van precisielandbouw zijn 'taakkaart' en 'variabel poten' termen die het verschil kunnen maken tussen een goed en een uitstekend oogstjaar. Met hulp van Interra®Scan en de bodemkaarten maken we het verschil als het gaat om inspelen op de precieze behoeften van het de grond.
"Als deelnemer aan de Future Farming Club van Syngenta was ik al in een vroeg stadium betrokken bij het project InterraScan. Ik kreeg de kans InterraScan te testen tijdens de ontwikkelingsfase. Met InterraScan streven we naar het optimaal benutten van elk stukje land, om zo de opbrengst te maximaliseren. Afgelopen najaar is de taakkaart, die voortkwam uit de bodemscan, mijn leidraad geworden. Deze taakkaart, beschikbaar op een gemakkelijk toegankelijk platform, download ik wanneer nodig, om direct aan de slag te gaan met variabele toepassingen.”
Frederic Hubrecht, Akkerbouwer uit België
Het perceel in kaart: de basis voor variabel poten
Elk perceel vertelt zijn eigen verhaal. De grondsoort, het weer, en de specifieke uitdagingen van het terrein beïnvloeden hoe en wat we poten. Met de bodemkaarten krijgen we inzicht in elke m2van ons land, waardoor we onze pootstrategie naadloos kunnen aanpassen.
"Ik ben begonnen met InterraScan omdat ik wist dat niet elk deel van mijn grond hetzelfde is. Variabel poten geeft mij de controle om plaats specifiek te planten, waarbij elk ras de kans krijgt om zijn groeipotentie te vervullen."
De taakkaart: plaats specifiek poten met GPS-systeem
Het is de taakkaart (zie afbeelding hieronder) die onze pootmachine, via het GPS-systeem, precies vertelt waar en hoeveel geplant moet worden op basis van een gedetailleerde bodemkaart.
Op een zware bodem kunnen meer knollen gepoot worden dan op een schraal stuk. Zo werkt de teler naar een gelijkere sortering toe.
De donker bruine kleur is een bodem met een hoger kleigehalte; hier kunnen meer aardappelen gepoot worden omdat de bodem hier een hoger opbrengstpotentieel heeft.
Op de lichte plekken hebben we minder klei, veel meer zand en daarom zal de plantdichtheid verlaagd worden.
Met de taakkaart die uit het InterraScan platform voortkomt, kan ik de pootmachine zo laten aansturen dat hij precies doet wat nodig is. Het is eenvoudig en efficiënt. Het verschil in opbrengst zie ik pas na de oogst.
Variabele poten zorgt voor meer groeipotentie
Variabel poten gaat niet alleen over de hoeveelheid pootgoed, maar ook over het inspelen op de eigenschappen van elk ras. Met de data van InterraScan kunnen we bepalen waar het beste groeipotentieel ligt en waar we meer moeten inzetten om dit potentieel te benutten.
Toen ik de verschillen zag in de groei van mijn aardappelen, wist ik dat ik variabel moest gaan poten.
Advies op maat: de sleutel tot succes
Het InterraScan platform geeft niet alleen data, maar koppelt deze ook aan een praktisch advies. De bodemscan wordt vertaald naar een taakkaart die je eenvoudig met USB stik in je GPS-systeem laadt.
Voor begeleiding van deze stappen en het maken van de taakkaarten kunt u ontact nemen met
Edward Vander Linden, edward.vander_linden@syngenta.com, mobile: +32 474 95 17 60
Of meldt u hier aan voor meer informatie: interrascan.benelux@syngenta.com
De toekomst van precisie landbouw
InterraScan en variabel poten vormen samen een krachtig duo dat niet alleen de efficiëntie voor agrariërs vergroot, maar ook de weg baant naar een veerkrachtige, duurzame landbouwtoekomst. Het omarmen van deze innovatieve technieken betekent slim inspelen op de strenge regelgeving en tegelijkertijd onze ecologische voetafdruk verkleinen, koolstof is namelijk een van de waardes die gemeten kunnen worden.