Biostimulanten: voor weerbare planten!

Syngenta en duurzaamheid
Biostimulanten proeven in labo
Biostimulanten proeven in labo

Hey allemaal! 

Ik ben Sarah Van Beneden, en ik werk bij Syngenta waar ik me iedere dag bezig hou met de ontwikkeling van onze biologische middelen. Vandaag wil ik jullie graag meenemen naar de fascinerende wereld van biostimulanten en waarom ze zo belangrijk zijn voor de toekomst van de landbouw. 

Laat ik eerst uitleggen wat biostimulanten zijn: biostimulanten zijn producten op basis van o.a. planten, zeewieren of micro-organismen. Wanneer ze op de plant worden gebracht, zullen natuurlijke processen in de plant gestimuleerd worden. Ze helpen planten bijvoorbeeld om efficiënter voedingsstoffen op te nemen. Dit betekent dat boeren minder afhankelijk zijn van kunstmest, wat op zijn beurt de impact op het milieu vermindert.  

Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extremere weersomstandigheden, zoals hitte, droogte en overmatige regenval. Bepaalde biostimulanten helpen planten om beter om te gaan met deze omgevingsstress. Hierdoor kunnen we de planten beter wapenen tegen deze extremen.  

Maar hoe werken biostimulanten dan? Dat is nog behoorlijk complex! Ik zal het uitleggen aan de hand van een voorbeeld: net als mensen, activeren planten beschermingsmechanismen als ze last hebben van stress, zoals hitte. Mensen gaan zweten en sneller ademen om af te koelen. Dit vraagt een boel energie en hierdoor zijn we veel minder productief bij 30°C. Bij planten is dit niet anders, met de enige uitzondering dat planten niet in de schaduw kunnen gaan staan. Bij planten gaan de beschermingsmechanismen ten koste van de productie. Bij een aardappelplant bijvoorbeeld kan dat betekenen dat de plant minder aardappelen groeit of minder grote aardappelen. Biostimulanten helpen planten om effectiever met deze stress om te gaan, waardoor ze normaal blijven functioneren en meer energie kunnen steken in de productie.  

Sommige biostimulanten bevatten zelfs micro-organismen die stikstof uit de lucht halen en omzetten naar een vorm die direct door de plant kan worden opgenomen. In onze volgende video leggen we hier meer over uit! 

We doen dus heel veel onderzoek omdat we bij Syngenta geloven we in de kracht van innovatie. Door te begrijpen hoe biostimulanten werken en onder welke omstandigheden ze het meest effectief zijn, kunnen we ze gerichter inzetten in het veld. Dit leidt tot groter succes en helpt boeren om op een duurzamere manier voedsel te verbouwen. Samen met partners zoals de Universiteit Gent voeren we laboratorium- en veldproeven uit om de impact van biostimulanten op planten te begrijpen en te verbeteren. 

Ik hoop dat jullie nu beter begrijpen waarom biostimulanten zo belangrijk zijn en hoe ze kunnen bijdragen aan een duurzamere landbouw. Na deze video over we onderzoek doen in het lab, laten we jullie binnenkort zien wat er op het veld gebeurt! 

Tot snel, Sarah 

play_circle
Biostimulanten: voor weerbare planten!