Vooruitblik op het uienteeltseizoen 2024, laat je niet verassen door valse meeldauw.

Gewasbescherming
Uien

De afgelopen jaren hebben duidelijk gemaakt hoe cruciaal het is om vroegtijdig en proactief te handelen bij de bescherming van uien tegen schimmelziekten. In 2023 sloeg de meeldauw vooral aan het einde van het seizoen toe. Maar in 2021 verraste de meeldauw velen met een vroege aantasting. Met de recente start van het uienseizoen, drie weken later dan normaal vanwege overvloedige regenval, kan de eerste infectiekans ook later zijn. Maar laat je hier niet door verrassen!

Er wordt benadrukt door ervaren gewasbeschermingsadviseurs dat preventieve maatregelen van groot belang zijn bij de bescherming van uien tegen schimmelziekten. Vroegtijdige bespuitingen worden als effectiever beschouwd dan corrigeren achteraf.

In de komende maanden zullen telers nauwlettend de stand van hun gewas en de weersomstandigheden moeten volgen om het optimale moment voor schimmelbestrijding te bepalen. Een flexibele aanpak is hierbij van belang, waarbij je moet inspelen op veranderende weersomstandigheden. Valse meeldauw vormt het grootste gevaar bij ochtenddauw; het gewas hoeft maar een paar uur nat te staan om geïnfecteerd te raken, wat pas na 2 weken zichtbaar wordt. De timing van het spuitmoment is cruciaal om een gesloten schema aan te houden en valse meeldauw niet de kans te geven.

Orondis Plus Ortiva wordt geprezen vanwege zijn brede werking tegen verschillende schimmelziekten in uien, zoals valse meeldauw en bladvlekkenziekte. Telers die dit middel eerder gebruikte, zagen positieve resultaten, waardoor het een onmisbaar onderdeel is geworden van een gezonde uienteelt.

Met de juiste voorbereiding en een focus op preventieve maatregelen kan het uienteeltseizoen van 2024 succesvol verlopen, ondanks een moeizame start. Orondis Plus Ortiva blijft een waardevol middel om de gezondheid en opbrengst van uien te beschermen.