Laat je niet verrassen door schimmels in spruit- en sluitkool.
Bij de aanpak van schimmels in sluit- en spruitkool is het van cruciaal belang om op tijd en schoon te beginnen. “Als je meeldauw of witte roest ziet, ben je eigenlijk al te laat”, stelt Tim Dheygere. Hij deelt in dit artikel zijn kijk op de aanpak van de belangrijkste schimmels.
“Voor de kool die al geplant is, is het weer van de laatste tijd best gunstig. Maar dat geldt helaas ook voor de schimmels.” Tim Dheygere van Syngenta heeft al meldingen gekregen van valse meeldauw in vroeg geplante percelen in Vlaanderen. “Maar verder is er geen lijn in te ontdekken want de verschillen zijn groot, zowel tussen regio’s als tussen telers en percelen.” Begin juni varieerde het percentage geplant tussen 30 en 70%, herinnert Tim zich.
Er is daarna gelukkig nog wel het nodige geplant maar wat geplant is, kwam lang niet altijd onder ideale omstandigheden in de grond. Sommige percelen zijn na het planten dichtgeslagen en soms was de grond ook niet helemaal bekwaam.
Op tijd beginnen
Onder de huidige omstandigheden vindt de Syngenta-adviseur het niet verantwoord om lang te wachten met de schimmelpreventie. “De vuistregel om 4 weken na het planten te beginnen met de fungicidebespuitingen is met het weer van de laatste tijd niet verantwoord”, stelt Tim. “Beter is het om wat eerder te beginnen want als je valse meeldauw ziet, die schimmel vraagt nu de meeste aandacht, ben je eigenlijk al te laat. We hebben geen curatieve middelen meer dus we kunnen de schimmels niet meer terugpakken. Het gewas preventief beschermen is de enige methode. En dat heeft het meeste effect als je schoon begint. We hebben te maken met lange teelten en je wilt niet het hele seizoen achter de feiten aanlopen.” Naast een tijdige start is ook intensieve gewasmonitoring belangrijk. “De berichten van de waarschuwingsdiensten moet je zien als attendering die je zelf moet aanvullen met eigen waarnemingen”, stelt Tim.
Sterk meeldauwmiddel
Als het aankomt op het middelenschema adviseert Dheygere om te beginnen met een sterk meeldauwmiddel als Revus. “Voor de tweede bespuiting is Ortiva of Ortiva Top een goede keuze. Dan profiteer je van een bredere bescherming tegen onder andere witte roest. Want die schimmel kan bij de huidige weersomstandigheden ook z’n kans grijpen.” De teler kan dit schema desgewenst nog een keer herhalen, stelt Tim. “Beide middelen mogen 2 keer. Maar in lange teelten als sluit- en spruitkool hebben we sowieso alle toegelaten middelen nodig en afwisselen is belangrijk om resistentie te voorkomen.”
Niet ingewikkeld
Uiteindelijk is de schimmelbestrijding in sluit- en spruitkool niet zo heel erg ingewikkeld, vindt Tim. “Maar je moet wel blijven opletten. Niet alleen bij gewasinspecties maar ook als het gaat om de regelgeving voor veiligheidstermijnen, driftbeperking en teeltvrije zones. Voor een ongestoorde afzet moet straks alles kloppen.”
De Syngenta adviseur besluit zijn verhaal met een praktische tip. “Als de grond en het gewas het toelaten kun je overwegen om een keer te schoffelen. Op dichtgeslagen percelen is het sowieso geen luxe. Maar koolgewassen reageren altijd goed op voldoende zuurstof in de bodem.”