In kool vraagt elk insect z’n eigen aanpak

Gewasbescherming
In kool vraag elke insect z'n eigen aanpak

Na een lange periode met veel neerslag bieden de komende weken waarschijnlijk kansen om de koolplantjes van de plantbakken te verhuizen naar het veld. Daarna krijgen ze niet alleen te maken met de grillen van het weer maar komt er ook bedreiging van diverse insecten. Tim Dheygere vertelt hoe je die het best kunt aanpakken.


“Er is absoluut geen sprake van paniek maar het ongeduld neemt wel een beetje toe”, lacht Tim Dheygere. De teeltadviseur van Syngenta Crop Protection ziet dat de telers in zijn werkgebied wachten op warmer maar vooral droger weer. 

Op de droogste percelen is al wat geplant maar op de nattere percelen is ondertussen wel een beetje vertraging opgetreden. De insectenmonitoring is al gestart, dus genoeg reden om nu de aanpak van insecten voor het komende seizoen te behandelen.

In kool vraag elke insect z'n eigen aanpak


Voordat Dheygere zijn advies voor de verschillende insecten uit de doeken doet, komt hij met een algemeen advies: “Het is belangrijk dat de teler van tevoren een soort insecticidenplanning maakt. Want het aantal toepassingen per middel is vrijwel altijd beperkt, soms geldt er een uiterste gebruiksdatum en soms zijn meerdere middelen geschikt voor de aanpak van een bepaald insect. Dus bedenk van tevoren welk middel je wanneer tegen welk insect en in welk gewas wilt inzetten. Dan kom je niet halverwege het seizoen in de knoop.”


Druk van koolvlieg

De koolvlieg vormt dankzij de plantbakbehandeling de eerste weken geen gevaar, maar het is altijd belangrijk om de situatie na het planten nauwkeurig te volgen, stelt Dheygere. “Er is al koolvlieg gesignaleerd in bloemkool en als planten lang op de tray hebben gestaan, zullen de risico’s in het veld eerder toenemen. Zorg dat je de monitoring informatie nauwgezet volgt en combineer dat met je eigen waarnemingen. Bij hoge druk is het een serieuze overweging om bij het planten Force 1.5GR toe te dienen. Er is weer een vrijstelling afgeven voor dit granulaat. En als de planten na grofweg een maand nog niet lekker doorgroeien kun je bij hoge koolvliegdruk nog ingrijpen met Karate of Minecto™ One. Maar zelf zou ik de Minecto One bewaren voor een later moment of voor een ander insect.”


Laatste jaar Affirm tegen rups

Bij de aanpak van rupsen wordt 2024 het laatste jaar waarin telers gebruik kunnen maken van Affirm. “Jammer, want het is een prima rupsenmiddel”, stelt Dheygere. “En met drie toepassingen en een werkingsduur van 7 tot 10 dagen kun je een lange periode overbruggen. Maar ook de Minecto One doet het uitstekend op de koolmot; dankzij de ovo-larvicidewerking is de Minecto One effectief vanaf de ei-afzetting tot en met het rupsenstadium en ook aan beide zijden van het blad dankzij de translaminaire werking.” De Syngenta adviseur voegt daar nog aan toe dat Minecto One voor de bestrijding van rupsen in kool altijd gecombineerd moet worden met een veresterde koolzaadolie.
 

Koolwittevlieg en luis

Koolwittevlieg speelt voornamelijk in spruitkool en of dit insect een probleem wordt is elk seizoen weer een verrassing. “Bij hoge temperaturen vermeerderen deze insecten zich snel en dan kan ingrijpen nodig zijn, weet Dheygere. “De schade door de schimmels op de honingdauw kan aanzienlijk zijn. Daarom is het belangrijk om je percelen spruitkool intensief te volgen. Als je de insecten of hun sporen aantreft, kun je ingrijpen met Afinto en wat mij betreft meteen volvelds.  Afinto is niet alleen translaminair maar ook opwaarts systemisch. Dus ook nieuw blad wordt beschermd en dat is een groot voordeel. Afinto mag 2 keer worden toegepast.” 
 

Wanneer telers van bloemkool of broccoli last krijgen van luis in hun gewassen kunnen ze vertrouwen op de nevenwerking van Minecto One. “Maar voor de werking op luis is ook hier de toevoeging van  een veresterde koolzaadolie wel belangrijk”, maant de adviseur.
 

Trips en spuitmoment

De laatste plaag die Dheygere behandelt is de trips in spruit- en sluitkool. “Die kun je half juni al vinden en als de temperatuur stijgt kan de populatie explosief toenemen. Als je deze omstandigheden ziet aankomen kun je het beste ingrijpen met Minecto One. Dat middel, mits gecombineerd met een veresterde koolzaadolie, is zeer sterk op trips en heeft een lange nawerking van ongeveer 2 weken. Maar hou wel in de gaten dat je Minecto One maar tot 1 augustus mag gebruiken.” 
De tip waar Dheygere mee afsluit heeft te maken met het spuittijdstip: “Vrijwel alle insecticiden moeten voor hun werking worden opgenomen door het blad. Dus spuit bij voorkeur 
’s ochtends vroeg of ’s avonds en zeker niet bij hoge temperaturen of felle zon.”