Welke biologische maïs- en zonnebloemrassen zijn geschikt voor de Benelux?

Akkerbouwzaden
De maïs- en zonnebloemrassen die Syngenta Seeds aanbiedt, hebben zich al uitgebreid bewezen in de conventionele landbouw en officiële (Benelux) rassenproeven, en zijn een garantie voor het beste resultaat. Syngenta Seeds NV is in België gecertificeerd voor de verkoop van biologische zaden ( marktdeelnemer nummer 4395406) via Certisys.

Het aanbod biologische zaden wordt elk jaar groter. Zowel vanuit binnen- als buitenland.
Het is hierbij belangrijk om niet te kiezen voor onbekende, niet-geteste rassen. Er zijn immers meer en meer aangepaste en goed presterende variëteiten beschikbaar die perfect passen in onze regio.

De maïs- en zonnebloemrassen die Syngenta Seeds aanbiedt, hebben zich reeds uitgebreid bewezen in de conventionele landbouw en officiële (Benelux) rassenproeven, en zijn uw garantie voor het beste resultaat. Syngenta Seeds NV is in België gecertificeerd voor de verkoop van biologische zaden (marktdeelnemer nummer 4395406) via Certisys. In Nederland heeft Syngenta Seeds BV een SKAL certificaat.

Deze maïsrassen zijn beschikbaar voor uitzaai 2024

Van volgende 4 rassen is er voldoende biologisch zaaizaad. 

De maïs- en zonnebloemrassen die Syngenta Seeds aanbiedt, hebben zich reeds uitgebreid bewezen in de conventionele landbouw en officiële (Benelux) rassenproeven, en zijn uw garantie voor het beste resultaat

SY SILVERBULL (silomaïs zeer vroeg FAO 190)
• hoge verteerbaarheid en veel zetmeel
• uitstekende builenbrandtolerantie
• zeer vroegrijp in plant en korrel

Informatie SY SILVERBULL

SY TALISMAN (vroege dubbeldoelmaïs FAO 210)
• massale silomaïs, ook voor korrel bruikbaar 
• goede voederwaarde
• praktijkras, jaar na jaar goede opbrengsten

Informatie SY TALISMAN

SY INVICTUS (vroege massamaïs FAO 215)
• massale silomaïs
• goede voederwaarde
• gezond, zeer stevig gewas

Informatie SY INVICTUS

SY LIBERTY (vroege kwaliteitsmaïs FAO 220)
• hoogste VEM- en zetmeelopbrengst
• mooi gewas, perfecte kolven
• uitstekende jeugdgroei

Informatie SY LIBERTY

Zonnebloemen: een aangepast ras is de basis voor een geslaagde teelt
De variëteit SY ARCO liet de afgelopen 2 jaar uitstekende praktijkresultaten zien in Benelux en Noord-Frankrijk. Voor de biologische landbouw is er dit jaar beperkt zaaizaad beschikbaar. SY ARCO is een zeer vroege zonnebloemvariëteit, oliehoudend. Dit zonnebloemras kent een zeer goede jeugdgroei, heeft een vroege bloei en afrijping. SY ARCO is verder weinig gevoelig voor Verticillium en valse meeldauw. 

Zonnebloemras SY Arco heeft alle voordelen om de zonnebloemproductie veilig te stellen. De zeer goede jeudgroei beperkt het risico van vogelschade.

Zonnebloemen vragen ook weinig tot geen input van stikstof en dus weinig bemesting. De zonnebloem kan tegen een stootje en is zeer goed bestand tegen extreme weersomstandigheden door klimaatverandering.  

Lees ook het artikel over zonnebloemteelt op de site van Landbouwleven (België)