“Mooi resultaat gezien van Orondis plus Ortiva in uien”

Gert Jan Bos uit Klaaswaal behandelde een deel van zijn uien met het nieuwe fungicide Orondis® plus Ortiva®. Toen de valse meeldauw kwam, waren de verschillen overtuigend. “Je zag het op de streep af; de strook met Orondis plus Ortiva hield het stukken beter.”

Gert Jan Bos uit Klaaswaal vond de schimmelbestrijding in uien de laatste jaren eigenlijk helemaal niet lastig. Hij hanteerde een degelijk schema met in totaal 10 bespuitingen waarin zes verschillende fungicides een plek vonden. Maar vier van die middelen bevatten mancozeb en dat verliest in de loop van 2021 z’n toelating. Toen zijn gewasbeschermingsadviseur vroeg of hij een proef wilde doen met het nieuwe fungicide Orondis plus Ortiva, hoefde hij niet lang na te denken. “Ik was eerlijk gezegd nog niet zo bezig met de toekomst zonder mancozeb maar ik sta er ook wel open voor om een keer iets nieuws te proberen”, verklaart hij zijn medewerking. Bos kreeg een combiverpakking Orondis plus Ortiva en gebruikte die bij de vijfde en achtste bespuiting op een kwart van zijn uienareaal.

Late aantasting

De gele en rode zaaiuien vullen samen een achtste deel van het bouwplan van Bos; van beide soorten zaait hij jaarlijks zo’n 5 hectare. Zoals gezegd vond Bos de schimmelbestrijding de laatste jaren wel meevallen. Ook seizoen 2020 leek rimpelloos te gaan verlopen. Het was immers lang droog en pas eind juni, begin juli werden de eerste infectiemomenten voor valse meeldauw geregistreerd. Het duurde uiteindelijk tot halverwege augustus voordat Bos in zijn eigen percelen de eerste plekjes vond. Maar toen zag hij ook meteen een verrassend resultaat.

“De strook waar ik Orondis plus Ortiva had gespoten, hield het beduidend beter”,

vertelt Bos. “Je zag het verschil met het blote oog; het was op de streep af te zien.”

Mooi resultaat

Zes maanden later heeft Bos zijn uien inmiddels afgeleverd en blikt hij met een goed gevoel terug op zijn ervaringen met het nieuwe fungicide. “Ik ben goed te spreken over de Orondis plus Ortiva”, bevestigt hij. “En ik zie zeker een plek voor het middel in mijn toekomstige schema’s. Het zal sowieso nog wel een hele puzzel worden want als straks de producten met mancozeb vervallen, hebben we alles nodig wat dan nog over is. Maar ik denk dat schema’s zonder mancozeb werkbaar zullen zijn.” Het etiket van Orondis plus Ortiva laat zien dat het middel drie keer per seizoen mag worden ingezet. En het fungicide werkt niet alleen tegen valse meeldauw maar bestrijdt ook bladvlekkenziekte effectief. De fabrikant adviseert niet voor niets om met Orondis plus Ortiva te beginnen bij de eerste bladvlekkenbespuiting.

Komend seizoen weer

In de praktische omgang met het nieuwe fungicide is Bos niet gestuit op problemen, al vond hij het wel een beetje lastig om de relatief kleine hoeveelheden Orondis af te meten. “Ik meet liever liters af dan deciliters, dat is gewoon wat makkelijker”, lacht Bos. De akkerbouwer voorziet dat hij de Orondis plus Ortiva ook komend seizoen weer gaat gebruiken. “Ik denk dat ik het middel op dezelfde plekken ga inzetten als in mijn proef. Dat is me goed bevallen. Ik heb immers een mooi resultaat gezien.”