Onze experts over hun werk

Celine Denys en Kevin Butaye zijn de ogen en oren voor de spruitkoolveredeling van Syngenta in België. Ze investeren veel tijd en energie in contacten met de telers en andere partijen in hun netwerk.

 

Het geeft energie om aan nieuwe rassen te werken.

 

“Het draait in ons werk om meedenken en luisterennaar de teler. Zij zijn trots op hun product en wij proberen ze de rassen aan te bieden die passen bij hun wensen en hun situatie.” Celine Denys en Kevin Butaye zijn technical sales representatives bij Syngenta en weten waar ze voor staan. Met samen meer dan 20 jaar ervaring in functies in de spruitkoolteelt kennen zij de Belgische teelt en de markt als hun broekzak. Als klein maar effectief team zijn ze vrijwel dagelijks bezig om de positie van Syngenta op de spruitkoolmarkt te verbeteren en nieuwe en bestaande rassen onder de aandacht te brengen van telers en andere partijen, zoals de verwerkende industrie, plantenkwekers en teeltadviseurs. Bij al die contacten doen ze ook nuttige informatie op over de eigenschappen die telers en verwerkers zoeken in nieuwe spruitkoolrassen. “Die informatie geven we 1 op 1 door aan de veredelaars in Nederland.”

Het grootste deel van hun werkweek speelt zich af buiten kantoor. Kevin: “We zijn 3 à 4 dagen per week op pad. We besteden uiteraard veel tijd aan contacten met de telers. En we zijn ook vaak te vinden op onze proef- en demovelden met nieuwe rassen.” Celine vult aan: “We doen daar waarnemingen aan de gewassen en we verzamelen opbrengstgegevens. En we ontvangen uiteraard telers en andere geïnteresseerden om ze te vertellen over ontwikkelingen in ons rassenpakket. Ook bezoeken we meerdere keren per jaar een aantal demo- en productievelden met ons internationale spruitenteam. Dan zijn ook de collega’s uit Nederland en Engeland er bij, inclusief de veredelaar en de marketing mensen.”

Belgische markt

Een bezoek aan de proefvelden van Syngenta is volgens Kevin en Celine altijd de moeite waard. “Er zijn met grote regelmaat nieuwe rassen te vinden. Dit jaar maar liefst 3 nieuwe nummers voor de industrieteelt en 3 voor de verse markt”, glundertKevin. “Syngenta steekt veel geld en energie in de spruitkoolveredeling en er wordt goed naar de wensen uit België geluisterd.” Met een groot aandeel industrieteelt vraagt de Belgische spruitkoolmarkt om z’n eigen benadering. Syngenta ontwikkelt specifiek voor die markt rassen met een groter aantal spruiten aan de stam. Celine: “We zijn blij dat Syngenta z’n spruitkoolrassen tegenwoordig in een vroeger ontwikkelingsstadium naar de interne proefvelden in België brengt. Dan hebben we eerder in beeld wat de potenties zijn van een nieuw ras voor het gebied waar het geteeld zal worden.”

Sterk rassenpakket

De prestaties van het huidige rassenpakket hebben Syngenta een sterke positie opgeleverd. Met rassen als Abacus, Marcantus, Cryptus en Profitus heeft de zaadfirma een fraai marktaandeel veroverd opde Belgische markt. Ook Cobus, Cobelius en Hey Melis dragen bij aan het succes. “Onze rassen zijn sterk op opbrengst”, aldus Kevin. “We hebben voor elk deel van het oogstseizoen een geschikt ras. En voor de verse markt is de sterke houdbaarheid op het veld en na het verpakken een sterk punt.” Ook de groeikracht is een veelgehoord argument bij de rassenkeuze. “Er is in België veel variatie in grondsoort”, verklaart Celine. “Op minder vruchtbare gronden is de groeikracht daarom een factor van belang. Maar met ons rassenpakket lukt het bij de meeste percelen wel om een geschikt ras te vinden. En we blijven daar in de veredeling ook aan werken. Maar als een teler beter een ras van de concurrent kan telen, zeggen we dat ook.” Ook naar de toekomst toe zijn Kevin en Celine positief gestemd over de kansen voor Syngenta. “We blijven investeren in verbetering van het rassenpakket voor de Belgische markt. Syngenta blijft nieuwe rassen op de markt brengen en er wordt goed naar onze wensen geluisterd.”

Veel voldoening

Celine en Kevin zijn samen verantwoordelijk voor de vertegenwoordiging van 6 koolsoorten en courgette in heel België. Hun ‘achterban’ bestaat uit maar liefst 1200 telers. “Spruitkool en bloemkool doen we samen”, vertelt Kevin. “Dat is echt teamwork. Van die gewassen hebben we allebei telers in onze
portefeuille. De andere gewassen hebben we op een praktische manier verdeeld.” Alles bij elkaar is het een veeleisende en drukke baan met ook veel
reistijd. Maar hun bestaan geeft ook voldoening en kent z’n charmes. “Je leeft mee op het ritme van de seizoenen en je hebt veel vrijheid om zelf je werk in te delen: ik kan soms nog meehelpen op de boerderij van mijn ouders en in het bedrijf van mijn man”, lacht Celine. “En ik krijg er energie van als we een nieuw ras introduceren.” Ook Kevin ziet genoeg pluspunten om nog even door te gaan. “Op deze manier bezig zijn met groenten is een beetje een manier van leven. Ik ga er helemaal in op. Celine en ik zijn allebei sterk betrokken bij de telergemeenschap en we hebben daar privé ook veel vrienden.” En waar hij energie van krijgt? “Soms vertelt een teler je spontaan dat je een goed rasadvies hebt gegeven. Dat doet me dan veel deugd.”

Celine en Kevin