You are here

Interessante courgette-avond bij Inagro

Overige groenten
30.06.2017

Vrijdagavond 23 juni waren zo'n 80 courgettetelers en stakeholders present op het Courgette College in Inagro. Deelnemers konden rekenen op een gevarieerd, actief programma met onder meer een debat, korte bezoekjes aan onze proeven, machinedemo's en een lekker netwerkmoment. We blikken terug op de geslaagde avond...

Courgette avond Inagro

Consumptie van courgetten stijgt enorm

Bart Naeyaert verwelkomde iedereen en na een korte inleiding door Arjen Biesheuvel (Clause) startte een panelgesprek met Clause, REO, Greenyard Frozen, teler Andy Weyts en Hans Mommerency van Boerenbond als moderator.
Dominiek Keersbilck van REO gaf aan dat de consumptie verdrievoudigd is in 10 jaar tijd en hij verwacht nog niet direct een verandering in deze trend. Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland zijn de hoofdproducenten van groene courgettes. België en de UK komen op de vijfde plaats met een areaal van 900 ha. Buiten Europa is Marokko (1000 ha) ook een grote producent. Kunnen we ons dan niet meer differentiëren met alternatieve soorten zoals gele of ronde courgetten? Volgens Dominiek is hier zeker een markt voor het wordt geen massaproduct. Stefaan Goudeseune van Greenyard frozen gaf mee dat de vraag naar bio en naar courgetten van eigen oorsprong steeds stijgt. Zo willen Fransen vooral enkel Franse courgettes consumeren. Teler Andy Weyts stelt dat telers openstaan  voor nieuwigheden, maar dat hun afzet moet verzekerd worden. Hij vertelde ook dat West-Vlaamse telers gedreven mensen zijn die veel kunnen waarmaken. Omdat courgetten telen heel arbeidsintensief is is verdubbelen in productie niet zo eenvoudig.

De Grootste Courgette

We gingen op zoek naar de Grootste Courgette. De winnaars mochten 5 000 gratis zaden van Clause, Syngenta en Gautier in ontvangst nemen. Telers José Vinckier en Laurens Leenknecht waren de enkelingen die een courgette geteeld hadden. De derde prijs ging naar Geert Roose die kon het gewicht van de allergrootste courgette (7,2 kg) raden, gekweekt door onze collega Jonathan De Mey.

Rondgang courgetteproeven Inagro

Daarna was het tijd voor een rondleiding in de proeven. In de luizenproef was de druk van luizen laag omdat heel wat nuttigen de populatieopbouw van de bladluizen onderdrukken. In de ziekteproef werd kunstmatig geïnfecteerd om aantasting te verkrijgen.

In de irrigatieproef wordt het effect van al dan niet irrigeren met t-tape gecombineerd met verschillende types bemesting zoals breedwerpig, band- of rijenbemesting. Enkele objecten kregen volledige basisbemesting van 220 E N, de  anderen een basisbemesting van 100 E waarbij dan in 3 fracties van 40 E wordt bijbemest. De productie is net gestart en momenteel kunnen we nog geen verschillen waarnemen tussen de objecten.

In de rassenproef plastiekserre werd getest of dubbele t-tape betere resultaten geeft dan enkele t-tape. En ja hoor, het verschil was heel duidelijk zichtbaar. De hoeveelheid water die werd toegevoegd bedraagt 6,5 l per lopende meter/dag. Doordat bij dubbele t-tape het water in de rug veel meer verdeeld is, staat het gewas ook veel beter. In de glazen serre werden resultaten getoond van een proef die kadert in een project rond optimaliseren van de bestuiving. Hier werd vooral onderzoek gedaan naar vruchtbaarheid van pollen.

Nieuwe uitdagingen tijdens de machinedemo’s

Tijd voor een demo met allerlei machines. Vloeibaar bijmesten in courgette is mogelijk door vloeibare darmen aan het raam van de sproeimachine te bevestigen. Op die manier kan je tussen de rijen de meststof gaan toedienen.
Daarna toonde Loonwerker Debusschere hoe je plastiek ruggen ook recht in de grond kan leggen. Dit vergemakkelijkt het schoffelen nadien. Plastiek recht in de grond leggen wordt vooral in de bio-teelt gevraagd, waar het onkruid enkel mechanisch verwijderd kan worden. Bij deze ruggen kan je namelijk dichter gaan schoffelen zodat ook de zones tegen de plastiek worden geschoffeld.
Beregenen tussen de rijen is een nieuwe uitdaging in de courgetteteelt. Dima constructie van Oost-Vleteren vond hiervoor een oplossing. De sproeiboom werd uitgerust met vloeibare slangen die tussen de rijen hangen. Zo komt het water tussen de rijen terecht en kan het direct opgenomen worden door de wortels.

Daarna demonstreerde loonwerker Debusschere zijn plantmachine waarbij trays als blokken werden geplant. Met de trayplanten kon iets sneller geplant worden maar 5 dagen na het planten zien we wel dat de blokken sneller aanpakken dan de trays.

Courgette plantjes
Debusschere sloot de demo’s af met een schoffelmachine. De tractor is hoog uitgerust waardoor hij ook nog bij een groot gewas kan schoffelen. Tijdens het schoffelen kan ook kunstmest tussen de rijen worden toegevoegd. De korrels vallen voor de schaafmessen waardoor ze met de schoffelmachine oppervlakkig worden ingewerkt.

Gezellig afsluiten

Nadien volgde nog een gezellig netwerkmoment met een hapje en een drankje waarbij verschillende bedrijven met een stand aanwezig waren.

Gepubliceerd op Inagro.be, 26 juni 2017