You are here

Onmiddellijke stop voor het gebruik van Tecto op witloofwortelen

Overige groenten
16.10.2017
Witlof

De EU Commissie heeft besloten in het kader van een herziening om een nieuwe EU MRL van 0,05 mg/kg voor thiabendazool in witloof vast te leggen. Deze wordt van toepassing vanaf 21 januari 2018.

Syngenta heeft in januari 2016 een dossier ingediend om een hogere MRL dan 0,05 mg/kg te ondersteunen. Alhoewel dit dossier thans in behandeling is en ondanks onze vraag om de beslissing uit te stellen heeft de EU Commissie toch besloten deze lage MRL te bekrachtigen. Met deze nieuwe lage MRL van 0,05 mg/kg en op basis van onze beschikbare residuresultaten is er een risico dat het gebruik van Tecto® op witloofwortels een overschrijding van deze nieuwe 0,05 mg/kg MRL kan veroorzaken.

Wij zijn ervan bewust dat Tecto een essentieel product is in de ziektebeheersing voor de witloofteler en de sector, maar in het licht van een risico voor MRL overschrijding raden wij aan om elk gebruik van Tecto op witloofwortelen te stoppen. Dit blijft ons advies tot de gevraagde hogere MRL, die we kunnen ondersteunen met onze residugegevens, van kracht wordt. Syngenta heeft daarom ook besloten om de verkoop van Tecto op te schorten.

Wij hopen dat de Commissie onze lopende aanvraag voor de hogere MRL afgewerkt heeft tegen de start van het volgende seizoen 2018-19. Natuurlijk kunnen wij geen garantie geven over deze tijdslijn en of de MRL zal verhoogd worden door de Commissie. Daarom wordt een onderzoek opgestart om een beter inzicht te verkrijgen of er mogelijkheden zijn om het risico voor overschrijding van deze 0,05 mg/kg MRL verder te beperken.  

Voor meer informatie raden wij aan contact op te nemen met onze verkoopdienst.