You are here

Terugblik Winterbloemkoolseizoen 2017 - 2018

Koolgewassen
08.06.2018

Het afgelopen winterbloemkool seizoen heeft opnieuw flinke uitdagingen gekend. Vooral vanwege de wisselende weersomstandigheden. 
De allervroegste rassen hadden het moeilijk met de kwaliteit maar de middelvroege en middellate rassen lieten een betere kwaliteit zien. Door de erg warme periode rond 20 april stonden niet alleen de rassen maar ook de telers onder druk door de grote oogstpiek.    
Al bij al kijken heel wat Belgische telers toch positief terug op afgelopen seizoen.    

In Nederland verliep het seizoen wat moeilijker dan in België. Daar heeft men flinke problemen gekend door de wisselende weersomstandigheden.    
Deze omstandigheden hebben geresulteerd in bloemkoolplanten die in het begin voldoende bladontwikkeling hadden, maar die door wateroverlast en vorst veel gewas moesten inleveren. 

Veel van de vroege en middelvroege winterbloemkool rassen hadden dan ook een zeer matige koolkwaliteit en het seizoen kwam traag op gang.      
Daarentegen lieten de latere winterbloemkool rassen een positievere koolkwaliteit zien. Maar ook deze rassen hadden te maken met lastige weersomstandigheden. In dit geval hadden ze net als in België ook last van zeer hoge temperaturen tijdens de oogst, waardoor de kwaliteit snel achteruit ging.
Daarbij kwam een lichte aantasting van Mycosphearella in Nederland wat ook een negatief effect heeft gehad op de koolkwaliteit.

Voor de volhardende winterbloemkooltelers kan Syngenta ook komend teeltseizoen 2018 – 2019 opnieuw een aantal interessante winterbloemkoolrassen aanbieden. Onder normale winteromstandigheden is een oogstplanning voor winterbloemkool mogelijk vanaf eind maart tot begin mei.

MARCASTLE

Hybride winterbloemkool (cms) met een sterk groeikrachtig gewas en een redelijke zelfdekkendheid. Goede koolkwaliteit. Marcastle heeft een groeiduur van 245 tot 255 groeidagen vanaf het uitplanten en wordt normaal geoogst begin april.
Van Marcastle zijn voldoende onbehandelde zaden commercieel beschikbaar.

MARCHER

Zeer betrouwbaar ras met een groeikrachtig gewas en een goed herstellingsvermogen na de winter. Oogstzeker ras met opgerichte bladstand en een goede zelfdekbaarheid. De kwaliteit van de kool is zeer goed, vast en wit.     
Marcher heeft een groeiduur van 255 tot 265 dagen vanaf het uitplanten. Dit ras heeft in het verleden bewezen onder vele groeiomstandigheden een zeer betrouwbare kwaliteit te leveren. Aanbevolen voor de oogst in de tweede helft van april.
Van Marcher zijn voldoende zaden beschikbaar.

CFL6811 (ter beproeving)

Hybride winterbloemkool (cms) met een sterk groeikrachtig gewas en een goede zelfdekbaarheid. Goede koolkwaliteit. CFL6811 heeft een groeiduur van 260 tot 270 groeidagen en valt in oogsttijd tussen Marcher en Aprista.
Van CFL6811 is zeer beperkt zaad beschikbaar, en wordt verdeeld via de vertegenwoordiger.
 
APRISTA

Hybride winterbloemkool (cms) met een zeer groeikrachtig gewas en een prima zelfdekkendheid.
De sterke koolkwaliteit gecombineerd met de goede vastheid van de kool maken dit ras tot een welkome aanvulling in het winterbloemkool assortiment. Aprista heeft een groeiduur van 270 tot 280 groeidagen en valt in oogsttijd tussen Marcher en Mayfair.
Van Aprista zijn voldoende zaden commercieel beschikbaar.

MAYFAIR

Mayfair heeft in de afgelopen jaren bewezen een oogstzekere winterbloemkoolhybride te zijn, die een goed ontwikkeld gewas heeft en vaste mooie kolen produceert (ook bij warme weersomstandigheden in het voorjaar). Mayfair is sterk tegen de vorst en goed zelfdekkend. De groeiduur bedraagt 280 tot 290 dagen vanaf het uitplanten. Aanbevolen voor de oogst eind april - begin mei.
Van Mayfair zijn voldoende zaden commercieel beschikbaar.