You are here

Terugblik opendag tweede vrucht David, Java en proefras Wonder

Koolgewassen
13.10.2020
Wonder

Ondertussen is de oogst van tweede vrucht bloemkool opnieuw van start gegaan. De oogst verloopt eerder gespreid maar toch zijn al verschillende velden geoogst waaronder ook David en Java.

De oogst van de kortgroeiende rassen is over het algemeen heel goed verlopen, mits goede teeltomstandigheden zoals voldoende neerslag of beregening, velden zonder voorteelt...

Opnieuw bewijzen deze rassen hun plaats en waarde in de planning! Er werden goede opbrengsten en kwaliteit behaald ondanks opnieuw een moeilijk groeiseizoen waarin vooral de droogte een grote rol speelde. Op de velden waar de oogst nog moet beginnen zien we goede effecten van de eerste regen rond 23 september, zodat nog extra hartblad kan aangelegd worden wat de zelfdekbaarheid zeker ten goede zal komen.

Op vrijdag 2 oktober konden jullie als telers en geïnteresseerden opnieuw een interessant veld in Kortemark bezoeken waarop onze voornaamste industrierassen te zien waren.

Hier waren de standaardrassen David en Java te zien, net als ook ons nieuwe proefras Wonder zoals ook op het demoveld in eerste vrucht. We konden opnieuw heel wat enthousiaste bezoekers verwelkomen en de goede reacties en interessante gesprekken deden ons deugd!

Open dag Wonder 2020

2020 is een speciaal jaar, maar ook bij Syngenta zitten we net als u zeker niet stil en blijven we zoeken naar nieuwe rassen die de komende uitdagingen ivm het weer en opbrengst blijven aangaan.

We zetten in op vastheid en groeikracht, maar zeker ook op arbeidsgemak! En dat is zeker terug te vinden in het materiaal dat er in de komende jaren aan komt, de toekomst in bloemkoolveredeling lijkt wat ons betreft zeker beloftevol!

We houden u zeker op de hoogte van de voortgang en ondertussen doen we ook met Wonder uitgebreid proeven. In eerste vrucht was het ras te vinden op 29 velden gesitueerd over heel West-Vlaanderen. En ook in tweede vrucht gaan we Wonder kunnen beoordelen op meer dan 60 velden in het hele industriebloemkool gebied.

Wat we nu vooral zien is dat Wonder een heel goeie groeikracht kent met daarnaast ook een vergelijkbare koolwaliteit als onze standaardrassen David en Java. In tweede vrucht is Wonder 7 tot 12 dagen later dan David en 3 tot 9 dagen later dan Java, opnieuw een mooie aanvulling dus in het huidige rassenaanbod.

We wensen u alvast veel succes met de oogst van uw bloemkool en graag tot snel!