You are here

Teeltinfo - Bloemkool tweede vrucht

Koolgewassen
23.04.2020
Syngenta Java

Veel telers zijn momenteel druk bezig met alle voorjaarswerken. Het plantseizoen verloopt voorspoedig door het mooie weer. De regen van zaterdag 18 april was zeker welkom voor alles wat gezaaid en geplant werd tijdens deze drogende en winderige periode. Afgelopen 10 dagen is er terug heel wat geplant geweest. De komende week wordt er terug wat regen voorspeld. 

Naast het planten van eerste vrucht of andere veldwerkzaamheden door, is het voor de plantenkwekers ook al weer tijd om binnen enkele weken de tweede vrucht te gaan zaaien. 
Denk er aan om u tijdig uw planning door te geven aan hen zodat ook zij de nodige voorbereidingen kunnen treffen. 

Hieronder onze toppers die ook niet in uw tweede vrucht schema kunnen ontbreken!

Vooral ons topras David zal opnieuw een stevige plek innemen in veel teeltschema’s voor de tweede vrucht. Met zijn korte groeiduur en zware vaste kool is het een echt multi-inzetbaar ras dat gemakkelijk in te plannen is door zijn sterke betrouwbaarheid in groeiduur. David heeft zoals gekend iets meer bemesting (+50 E N) nodig dan de andere standaardrassen. Maar mits de goede teeltvoorzorgen dus een echte topper. David is uitermate geschikt om zowel vroeg in de teelt te worden geoogst (vroege oogst in september) als later in in het seizoen (oktober) met een late planting. En altijd met een zeer betrouwbare koolkwaliteit!

Daarnaast  hebben we dit jaar voor tweede vrucht voldoende zaden beschikbaar van onze nieuwe topper Java. Java heeft in tweede vrucht 7 groeidagen meer dan David wat er voor zorgt dat we een extra ras hebben om een mooie spreiding te krijgen in uw oogstschema. Uit onze ervaringen van de voorbije jaren hebben we al kunnen zien dat Java een iets betere groeikracht en zelfdekbaarheid heeft als David en toch ook een zeer goeie koolkwaliteit. Maar toch raden we aan om ook een hogere stikstofgift te geven (+50 E N).

Percelen met een historie van veel koolteelten of kruisbloemige groenbemesters worden best met Clarina beplant. Clarina is een knolvoetresistent ras dat door zijn sterke gezondheid ook veel geteeld wordt voor de verse markt. Een echt dubbel-doel ras! Ook Clarina heeft een hogere stikstofbehoefte (+50 E N).

 

Bloemkool voor de industrie
Als aanvulling voor tweede vrucht kan ook Gohan samen geplant worden met David voor een goede spreiding. Gohan is ongeveer een week later oogstbaar dan David. Gohan vormt meer gewas en heeft dus minder stikstof nodig, vergelijkbaar met andere standaardrassen. Voor een  optimale kwaliteit wordt Gohan best in een vroegtijdig stadium afgedekt.

Bloemkool oogst
U kunt dus een mooie teeltspreiding met ons gamma bloemkoolrassen bekomen. Ook bij laat planten kunt u nog steeds op een aanvaardbaar oogsttijdstip oogsten, door de korte groeiduur van onze rassen. Blad- en koolkwaliteit, uniformiteit en betrouwbaarheid, dat zijn dé belangrijkste eigenschappen van al onze huidige en toekomstige bloemkoolrassen!

Syngenta - teeltplanning bloemkool industrie

Bezoek hier onze bloemkoolpagina's voor meer informatie!

Veel succes met de teelt en alvast een goede eerste-vrucht-oogst toegewenst. Voor alle vragen neemt u contact met ons op!