You are here

“ Syngenta is voorloper in de rassenveredeling van kolen „

Koolgewassen
10.10.2016

“Bijna een vijfde van ons areaal bestaat uit kolen.” Hubert Boudry stelt de zaken scherp en maakt duidelijk dat aardappelen de hoofdteelt vormen, gevolgd door prei en nog wat knolselder. Al geeft hij meteen toe dat prei wel het meest arbeidsintensieve is van zijn bedrijf. Het klaarmaken van de kolen uit de frigo begint pas na 1 juni. “Het liefst hebben we  niet te veel zorgen met de kolen!”, lacht hij. En wat dat betreft heeft hij toch wel een rampzalig voorjaar achter de rug. “Teveel regen, zeker in deze streek. Op tien dagen tijd hebben we meer dan 200 liter water te verwerken gekregen. De kolen die reeds geplant waren zijn gewoon kapot geregend en de rassen die niet resistent zijn tegen knolvoet, zijn aangetast.”

Gelukkig heeft Hubert ook een aantal juiste keuzes gemaakt bij de aanvang. “Ik weet immers dat we problemen kunnen hebben met knolvoet dus heb ik zoals steeds, een stevig deel Kilaton en Kilazol gezet. Twee rassen van Syngenta die resistent zijn tegen knolvoet en dat heeft me geen windeieren gelegd. De regen heeft er immers voor gezorgd dat de druk in de velden veel groter was dan de vorige jaren. Dus voor volgend jaar bestaat er geen twijfel over : ik ga hoofdzakelijk voor nog méér knolvoetresistente rassen.”

Oogstzekerheid is een cruciaal begrip voor Hubert! “Dat is het voor elk bedrijf. Verliezen kan je je niet permitteren. In die zin moet ik toegeven dat Zenon het als niet-resistent ras zeker ook heel goed doet. Akkoord, het is geen knolvoetresistent ras, maar Zenon presteert heel goed op mijn velden waar de knolvoetdruk minder is. Zenon groeit zeer snel en is uniform van gewas. De andere rassen, Kilazol en Kilaton, zijn dat ook.”

Ook wat de lange bewaring betreft, is Hubert zeer opgezet met de rassen van Syngenta.

 

Een goede bewaring geeft ons flexibiliteit in onze marktbenadering. We kunnen alerter inspelen op vraag en aanbod, waardoor we niet meteen ten prooi vallen aan slechte prijzen. Vallen de prijzen tegen, dan houden we de kolen nog wat in stock. Maar daar heb je goede rassen voor nodig, die perfect bewaren. Zeker met de concurrentie uit Centraal-Europa is dat een troef die kan tellen.

Hubert Boudry