You are here

Spruitkoolteelt - Zaaiseizoen en rassenkeuze 2018

Koolgewassen
21.02.2018

Het nieuwe spruitkoolseizoen is opnieuw aangebroken, tijd om de planning te vervolledigen en uw planten te bestellen!

Nieuwkomer Hey Melis, dubbeldoel ras!

Graag willen wij u onze nieuwkomer SGB1594 voorstellen! Dit ras zal de naam Hey Melis meekrijgen en kan worden gepositioneerd als een nieuwe aanvulling voor oktober-november.

- Voor de industrieteelt
Voor de industrie, kan mits nauwe plantafstand (39.000-40.000 planten/ha) een goede oogst behaald worden vanaf begin november. De vroege bladval en gemiddelde lengtegroei maken dit ras gemakkelijk te telen. De stikstofbehoefte van dit ras ligt op hetzelfde niveau als Gladius, Cobelius, Lewitus, Cryptus. En door de zeer sterke veldhoudbaarheid is dit ras zeer betrouwbaar in te plannen.

- Voor de verse markt
Voor de verse markt is dit ras oogstbaar vanaf half oktober mits een ruimere plantafstand (± 35 000 planten/ha) wordt aangehouden, planten kan vanaf 25 april. Dit ras is gelijkaardig te telen als Cobelius en kent dezelfde vroege bladval. Oogsttijdstip is dus iets vroeger en het ras blijft iets fijner maar houdt niet alleen goed op het veld maar ook na het oogsten in het verkoopkanaal.

>> Let op! Zaden zijn beperkt beschikbaar mits vooraf contact opnemen met uw contactpersoon: Celine Denys 0472/04 97 41 [email protected].

Van Luminus en Aurelius zijn dit jaar voldoende zaden beschikbaar. Ook van de andere rassen zijn er voldoende zaden commercieel beschikbaar.

Terugblik op Thamus (SGB1587)

Voor het tweede jaar op rij hopen wij u opnieuw te overtuigen om Thamus (SGB1587) in uw teeltschema op te nemen. Dit ras kende een moeilijk eerste groeiseizoen maar we hebben er alle vertrouwen in dat dit ras u komend jaar zal overtuigen van zijn kwaliteiten. 

De lengtegroei van dit ras bleek het afgelopen seizoen zeer afhankelijk van perceels- en streekgebonden vochtomstandigheden, net als vele andere rassen. Deze ervaringen leren ons dat een vroege lengtegroei en dus sterke basisbemesting, vergelijkbaar met Cobus en Cryptus, zeker noodzakelijk zijn. Later in de teelt, als de lengtegroei goed verloopt, reageert dit ras beter op stikstof dan Cobus, vergelijkbaar met Cryptus, en zien we een lagere noodzaak aan stikstofbijbemesting. Dit zal ook het afrijpen naar de oogst toe bevorderen waardoor het blad dan ook goed kan vallen. De houdbaarheid van de spruiten op de stam is mits goede lengtegroei zeer goed. Het hoge aantal spruiten aan de stam met een goede en fijne industriesortering zouden u een goede resultaat moeten geven.De oogst kan worden verwacht vanaf begin december, iets later dan de Cobus.

Spruit SGB1587
Thamus (SGB1587) spruitjes aan de stem

Teeltplanning en overige rassen

Cobus en Aurelius blijven standaardrassen voor de industrieperiode. Beide rassen hebben voldoende bemesting en groeikrachtige gronden nodig om op lengte te komen. Maar indien het weer wat mee wil en de lengte goed is blijken deze rassen vooral qua oogstsnelheid en veldhoudbaarheid grote voordelen te bieden.

Verder haalden afgelopen seizoen Profitus en Cryptus zeer goede resultaten voor de industrie. Beide rassen sluiten vaak het industrieseizoen af en kunnen met een fijne sortering zeer goede opbrengsten leveren. Profitus komt gemakkelijk op lengte en kent een goede bladval. Ideaal in een droog jaar als afgelopen jaar, dit gecombineerd met een zeer sterke gezondheid en veldhoudbaarheid.

De groeiomstandigheden kunnen volgend jaar totaal anders zijn, rassen met een wat mindere lengtegroei maar betere stevigheid zullen dan opnieuw beter scoren. Het blijft daarom belangrijk om in de teeltplanning, afhankelijk van de percelen, te kiezen voor groeikrachtige en minder groeikrachtige rassen.

Cryptus blijkt de afgelopen jaren steeds een goede afsluiter te zijn van het industrieseizoen met zijn fijne sortering.

Voor de verse markt worden vaak Martinus en Cobelius gebruikt voor de hoofdperiode november december. Cobelius is een ras uitsluitend voor de verse markt met een grove sortering en zeer goede veldhoudbaarheid. Martinus kent dezelfde kwaliteiten maar is net iets later, voornamelijk voor de oogst in december.

Na nieuwjaar blijft Clodius het hoofdras. Ook Belindus geeft een goede spruitkwaliteit maar heeft een ruime stikstofbemesting nodig om op lengte te komen. Voor export naar Nederland blijft Albarus een goede keuze.

Voor alle vragen en opmerkingen kunt contact opnemen met Celine Denys, +32 472 04 97 41 of [email protected].

> Meer over onze rassen? Klik HIER!