You are here

“Oogstzekerheid is een cruciaal gegeven „

Koolgewassen
10.10.2016

Jelle en Hans Heyse uit Vinkt zijn vrij recent begonnen met het telen van kolen. “Zo’n 5 à 6 jaar geleden”, vertelt Jelle ons. “Het was een ideale aanvulling op onze aardbeien. De wintermaanden zijn van nature uit kalme maanden, maar met de teelt van witte kool kunnen we dit gat perfect opvullen”. Jelle mag de introductie van kolen op hun bedrijf op zijn naam schrijven. Hij heeft zijn vader kunnen overtuigen nadat hij eerder ook al stage had gelopen bij een collega-teler. “Het geeft ons de gelegenheid om ons bedrijf ook in de winter te laten renderen”, geeft hij toe. Over de rassenkeuze is hij bijzonder duidelijk.

Jelle Heyse 

Zenon, Prodikos en Storidor. Deze rassen van Syngenta mogen niet ontbreken op mijn veld. Ze doen wat ze moeten doen. En dat kan niet van alle rassen gezegd worden, zeker niet met zo’n slecht voorjaar.

Voor Jelle is de uniformiteit van de kool een zeer belangrijk argument ten voordele van deze drie rassen. “Dat en het feit dat er ook minder uitval is. De gelijke doorgroei van de kolen, door hun sterke groeikracht, is zeer opmerkelijk. Niet vergeten dat dat niet vanzelfsprekend is met de hoeveelheid regen die we de afgelopen maanden gekregen hebben. Voor een kool is dat niet meteen de ideale start.” Die groeikracht is voor Jelle echt wel dé belangrijke eigenschap. “Dat is wel het minste dat je kan zeggen. We hebben de kolen half mei geplant en ze groeien echt als kool (lacht). In een mum van tijd zijn ze op hun gewicht. Je ziet ze bijna groeien met het blote oog.”

De hevig regenval van afgelopen voorjaar geeft Jelle wel stof tot nadenken. “We zien dat we wel wat moeten ondernemen tegen knolvoet. Dus naar volgend jaar kijken we toch al naar rassen van Syngenta, zoals Kilazol en Kilaton, die knolvoetresistent zijn. Het weer kunnen we immers niet voorspellen, maar als we op oogstzekerheid willen spelen, zal dat toch de investering meer dan waard zijn.Ziektes zoveel mogelijk uitsluiten is een permanent gegeven. En op dat vlak zijn de rassen van Syngenta wel beresterk. Neem nu thrips. Storidor en Prodikos weten zich daar goed tegen te weren. En komt er nog eens bij dat alle rassen van Syngenta makkelijker te oogsten zijn. Dat klinkt misschien flauw als argument, maar als je weet dat je per hectare nagenoeg 40.000 kolen moet oogsten, dan is dat argument op ergonomisch vlak meer dan een banaliteit.”