You are here

“ Iedereen wint erbij „

Koolgewassen
08.09.2016

Bart Roose bouwt stevig groentebedrijf uit en kiest resoluut voor rassen van Syngenta. Bart heeft drie rassen van Syngenta : Factor, Zenon en Storidor. Over alle drie is hij razend enthousiast. Kolen nemen de belangrijkste plaats in het productieschema in, zowel rode als witte, maar de witte hebben het overwicht met driekwart van het totale kolenareaal.

“De groeikracht is enorm”, begint hij zijn betoog. “Geen dag lijkt de kool hetzelfde te blijven. Je ziet ze bijna groeien. Bovendien zijn ze ook gezond en niet zo onderhevig aan ziektes.” Knolvoet is niet meteen aan de orde. “Toch niet op de velden in onze rotatie. Ik heb wel net een nieuw perceel in pacht genomen en wat ik niet wist, was dat er een tijd terug spruiten op hebben gestaan. En door de toenemende druk van knolvoet in de regio, zal ik volgend jaar wel een resistent ras zetten.”

Bart Roose, witte koolteler

Bart neemt ons mee naar zijn veld om het resultaat te bekijken en om aan te tonen dat de groeikracht echt wel indrukwekkend is. “Wat me wel bevalt aan de rassen van Syngenta, is dat niettegenstaande de snelle groei, het soortelijk gewicht van de kool ook hoog is. Soms gaat dat ten koste van de groeikracht, maar bij de rassen van Syngenta is dat niet het geval.”

Een hoog soortelijk gewicht is belangrijk, stelt Bart nog. “Er is meer vraag naar grote kolen. Kolen van 2,5 kilo en meer worden meer regel dan uitzondering.” In dat verband is de gemakkelijke verwerking van de Syngenta-rassen ook wel een pluspunt. “Ze snijden gewoon veel beter”, geeft Bart aan. “We spreken toch over een minimum tijdswinst van 3 seconden per kool. Reken zelf even uit wat dat scheelt aan werkuren voor een heel veld.” (*)

... Om nog maar te zwijgen van de ergonomie voor de mensen op het veld. Een kool die zich makkelijker laat oogsten, zorgt voor tevreden werknemers, en tevreden werknemers zijn een zegen voor de zaakvoerder. Dus iedereen wint erbij en de handel eveneens, want die krijgt zijn grote kolen waar het om vraagt.

Voor mij is het duidelijk. Ik blijf de ingeslagen weg voortzetten, samen met Syngenta.

(*) Ter info : amper 3 seconden per kool à 40.000 planten/ha = 33 uren minder werk/ha