You are here

“ De voordelen overstijgen ruimschoots de nadelen „

Koolgewassen
09.09.2016

“Prodikos!” Hendrik Cloet, Meulebeke, laat er geen twijfel over bestaan. Voor hem is Prodikos hét ras bij uitstek. Eén derde van zijn areaal bestaat uit kool, de rest is prei en knolselder. Maar wat kolen betreft, steekt hij het niet onder stoelen of banken. Prodikos presteert op zijn veld en de regen van de afgelopen maanden heeft daar niks aan veranderd.

“Het is een bijzonder gelijkmatig, uniform gewas”, vertrouwt hij ons toe. “Bovendien groeit hij relatief snel en bewaart hij langer.” Dat laatste is niet niks als argument. Een kool die kwalitatief én mooi uit de koelcel komt, doet het immers goed op de versmarkt en daar is het toch om te doen.

Hendrik neemt ons mee naar het veld om hét bewijs te leveren. “Kijk en zie dat wat ik zeg niks overdreven is.” Het veld ligt er schitterend bij, daar heeft hij alleszins gelijk in. En de kolen ogen bijzonder gezond.

Testi witte kool Hendrik Cloet

 

Prodikos is dit jaar laat geplant, nl. op 11 juni. Afhankelijk van het weer in het najaar oogsten we deze begin november. Ze staan dit jaar op 60-50 in de rij omdat we wat later geplant hebben. Normaal zetten we ze op 60-40. Én ze doen het uitstekend. Geen last van knolvoet, geen thrips. Gewoon perfect.

Hendrik nuanceert toch enigszins. “Ach, ik zeg wel perfect, maar u weet : de perfectie bestaat nergens en dus ook niet in koolrassen. Maar wat wel een feit is, is dat Prodikos als ras, echt wel de perfectie nastreeft. Om kort te zijn : de voordelen die Prodikos biedt, overstijgen ruimschoots mogelijke nadelen. Prodikos doet het trouwens ook zeer goed wat thrips en ziektes betreft. Dus ik mag niet klagen.”

Van knolvoet heeft Hendrik nog weinig last. “Kijk, ik sluit niet uit dat we daar ooit last van krijgen. Ik hoor van collega’s hier uit de streek dat de ziekte wel oprukt, maar uiteraard moeten we door rotatie ook één en ander voorkomen. Anderzijds weet ik dat Syngenta goede rassen heeft, en allicht nog in de pijplijn, die knolvoetresistent zijn. Ik maak me daar dus nog niet te veel zorgen om. Maar je weet wat ze zeggen over voorkomen ...”

Hendrik waadt nog even door zijn veld en controleert zijn gewas. Hij lijkt er even bij weg te dromen. Maar al gauw komt hij op zijn stappen terug. Of we hem een ervaringsdeskundige mogen noemen. “Ach”, reageert hij enigszins bescheiden. Ik ben mijn bedrijf in 1981 begonnen, dus ik mag wel wat ervaring op mijn conto schrijven. En ik heb al wel wat rassen geteeld. Maar Prodikos behoort toch tot één van de betere en biedt een vrij hoge oogstzekerheid. Bovendien laten de rassen van Syngenta zich makkelijk oogsten én schoonmaken, zo wist ook Hendrik’s vrouw Annie ons eveneens te overtuigen. En als de bewaring dan nog eens goed is, zoals bij Prodikos, dan weegt een stijgende energiefactuur minder zwaar door. Energie is vandaag immers een zware kost. En verlies in productie vermijden door het juiste ras te zetten, wat ook nog eens snel marktklaar gemaakt wordt, kan die kostprijs enigszins temperen.