You are here

Actualiteit in bloemkool voor de industrie

Koolgewassen
29.04.2019

Actueel in bloemkool: eiafzet van koolvlieg vastgesteld!

Vrijwel alle bloemkool voor de eerste vrucht is in goede omstandigheden geplant. Nu nog een beetje warmere temperaturen en wat regen van betekenis om een goede start van de teelt te verzekeren.

Industrie bloemkool sterke rassen David

Opgepast: op verschillende velden wordt de aanwezigheid van eitjes van koolvlieg al vastgesteld. Je kan deze terugvinden in de naaste omgeving van het stammetje, vaak in de holte langs het stammetje naar de wortel van de plant toe.

Eiafzet industrie bloemkool eerste vrucht

Tijd om uw tweede vrucht te zaaien!

Wat nu ook belangrijk is: al snel komt het zaaiseizoen voor de tweede vrucht er opnieuw aan. Daarvoor kunnen we u onze bekende rassen adviseren.

Vooral ons topras David zal opnieuw een stevige plek innemen in veel teeltschema’s voor de tweede vrucht. Met zijn korte groeiduur en zware vaste kool is het een echt multi-inzetbaar ras dat gemakkelijk in te plannen is door zijn sterke betrouwbaarheid in groeiduur. David heeft zoals gekend iets meer bemesting (+50 E N) nodig dan de andere standaardrassen. Maar mits de goede teeltvoorzorgen dus een echte topper. David is vooral gekend door zijn korte groeiduur en is hiermee dus uitermate geschikt om zowel vroeg in de teelt te worden geoogst (vroege oogst in september) als later in in het siezoen (in oktober) met een late planting. En altijd met een zeer vaste en zware kool!

Daarnaast  hebben we dit jaar ook onze nieuwe topper Java. Deze heeft in 2de vrucht 7 groeidagen meer dan David wat er voor zorgt dat we een extra ras hebben om een mooie spreiding te krijgen in uw oogstschema. Uit onze proeven van de voorbije 5 jaar hebben we al kunnen zien dat Java een betere groeikracht en zelfdekbaarheid heeft als David. Maar toch raden we aan om tijdens het eerste jaar ook een hogere stikstofgift te geven (+50 E N).

Let wel, Java werd volledig verdeeld op telersniveau doordat er te weinig zaden beschikbaar zijn.

Om deze content te kunnen zien moet u de Marketing Cookies inschakelen.

Percelen met een historie van veel koolteelten of kruisbloemige groenbemesters worden best met Clarina beplant. Clarina is een knolvoetresistent ras dat door zijn sterke gezondheid ook veel geteeld wordt voor de verse markt. Een echt dubbel-doel ras! Ook Clarina heeft een hogere stikstofbehoefte dan andere standaardrassen (+50 E N).

Als aanvulling voor tweede vrucht kan ook Gohan samen geplant worden met David voor een goede spreiding. Gohan is ongeveer een week later oogstbaar dan David. Gohan vormt meer gewas en heeft dus minder stikstof nodig, vergelijkbaar met andere standaardrassen. Voor een  optimale kwaliteit wordt Gohan best in een vroegtijdig stadium afgedekt.

> Bezoek ook onze bloemkoolpagina